you are lucky number~~

free counter

Monday, 27 December 2010

Chilled Oreo Cheesecake..!

merujuk entry yang lepas 
nenek cakap nk buat cheesecake..!
tapi xla jdi sebijik mcm dlam gambar tuh..tapi jdi version nenek la..
hahaha
ada edit sket resepi nieh sebab nenek xpakai gelatin tapi nenek pakai agar2..
mula2 tuh was jugak nk guna tapi bila tgok hasil dia..oke ja...
SEDAP
tgok bawah!!!!

base cake nieh x berapa nk tebal la plak...tapi oke jer...

:: RESEPI ::

Bahan A

2 paket oreo
50 g Butter

Bahan B

250g cream cheese
80ml fresh milk
80g gula castor
100ml whipping cream
1 tbsp Gelatin
 **nenek ganti kan dgn agar2 yg dah cair sebanyak 200ml**

cara-cara

1.Oreo pada bahagian A tuh di buang cream putih kat tengah tuh..pastuh tumbuk sampai
lumat..
2. bila dah lumat bole la masukkan butter sampai bole di kepal2..kalo ikut sukatan
kat atas tuh lebih kurang 50 g.
3.bila oreo td dh lumat dan boleh dikepal2 kita tekankan ke dalam loyang kek..
ini bertindak sebagai base untuk cheesecake..
masukkan ke dalam peti sejuk selama beberapa minit.
4. cairkan 10g agar2 tali tuh sampai dapat jumlah 200 ml..(kurang or lebih sket pown xpa)
5. pukul cream cheese dan gula sampai dia tidak berketul2 dan macam ringan kemudian masukkan
susu segar dan whiping cream.
6.pukul sampai sebati kemudian masukkan agar2 tadi sambil memukul adunan..
7.buleh di tuang ke dalam loyang yang ada oreo tadi.
8.chillkan dalam peti ais selama 4-5jam..


 mula2 tgok nmpak mcm berkilat semacam ja..macam puding...
tapi bila potong dan gigit...
wahhhhh sedapppp mmg cheesecake!!!!!


kalo yang sebelum nieh version bakar..
pakai tepung tapi kali nieh xpakai tepung pown...



alaaa dh tggal sket...amik la sapa2 yg nak..
ehheheh









Sunday, 26 December 2010

Coming Soon.....

Nak buat Cheese cake tapi bahan belom beli lg..=(

tgok gmba bawah nieh meleleh air lior!!!!



SAYA NAK BUAT MACAM NIE JUGAK LA ESOK!!!!!
**muka nekad*

Friday, 24 December 2010

Syukurrr...


Barangsiapa yang menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu pengetahuan, maka Allah akan menmpuhkan suatu jalan untuknya menuju ke syurga." (Riwayat Muslim).

result suda keluarr..grrrr~
Alhamdullillah berkat usaha doa dan
kesabaran result saya 'Flying color'...
**muka megah**
tapi kita janganlah terlalu riak ujub dan takbur
kerana semua ilmu itu milik Allah s.w.t.
Kita sebagai hambanya hanya meminjam ilmu daripadanya..
maka manfaatkan ilmu itu ke jalan yang benar..
kepada sahabt2 waniematzin
semoga kita sama2 SUCCESS lagi di Sem akan datang!!!!
muakhzzzz




Friday, 17 December 2010

Homemade Pizza!!!!

Last but not least
bole jugok nenek menyelesaikan impian nk buat Pizza sendiri...
hari nie tekak rsa nk makn weastern...
muehehehheheehe


pizza yang nenek buat nieh nipis je..sbb x suka sgt kalo kulit dia tebal...
p/s sila abaikan cerek di blakg tuh...=)


tekak rasa nk makan makanan mat salleh ja arinie...
phewiittt!!!
jum tgok resepi pizza nieh...

:::  RESEPI :::

Bahan-bahan kulit pizza 
0.5kg tepung gandum 
4 sudu besar minyak mentega (kalau ada minyak zaiton lagi bagus) 
1 sudu teh garam 
1 cawan air (utk lembutkan doh - agak2 ler eh) 
1 paket yis mauripan 
1/2 sudu teh gula 

Cara-cara kulit pizza: 

1. kembangkan yis dengam mencampur 1/2 sudu teh gula & yis dgn 1/4 cwn air suam. kacau dan biar hingga naik tiga kali ganda. 
2. Gaul tepung dan mentega .Bila yis dah kembang masukkan dan uli & lembutkan ngan air suam tadi - biar dlm 45 minit. 
3. Tutup bekas dengar tuala dapur/kain yang bersih. 
4. uli balik, bahagikan kepada 3 ketul. (ikut saiz pizza yg korang nk buat)


Bahan atas pizza. 
1. udang, sotong, isi ayam, sosej (letak ja apa2 yg nk letak)
2. Lada benggala (nenek tak letak pon)
3. Cendawan butang 
4. Bwang bangla (potong ikut kreativiti yer)
5. Keju Mozarella or cheddar cheese...(ikut  suke je)
6. tomato puree (nenek bli tin kecik je)


Cara-cara penyediaan pizza: 
1. Panaskan oven 200 darjah 
2. ambil satu bahagian pizza leperkan atas pan dan sapu ngan sos tomato + cheese 
3. letakkan toping- agak2 ler dan selang selikan ngan sos & cheese. 
4. bakar dlm 45 minit - siap utk dimakan...


bhagaian tepi tuh agak ranggup....=P


actually pakai resepi kat ats tuh bole buat tiga biji Pizza
tapi yang sempat amik gambar 1 biji nieh ja..
yang lain sudah selamat dikunyah oleh manusia sejagat..hahaha

nie plak rupanya sebelum bakar....




yang nieh plak kakak nenek yang decorate.....

niat di hati :: esok mcm nk buat MUSHROOM SOUP la....


Wednesday, 15 December 2010

this is AWESOME!!!!!

i need ths cake , pleaseeeee .

can i make it?????
maybe for the important guest..<3


Tuesday, 14 December 2010

Contest gambar kenangan sekolah dulu2

Hari nieh time blogwalking terjumpa satu contest nieh
mcm menarikk...NAK JOIN LA!!!!!



gambar yang nk di pertaruhkan dalam contest nieh adalahh

V
V
V
V
V
V
haaa nieh  bru dinamakan kenagan time skola...
gambar time beringus lagi tuh...
hahahaahah
lawak bila tgok blik.....
thanx to rina rahida sebab dia simapan lg gambar2 nieh
time nieh bru darjah 3 tahun 2001 SK Haji Mohd Shariff
cuba teka yg mna satu aku?????
hahahahhaah
muka seyes lawak gila!!!!


HAHAHAHAHAHAHAHAAHA
malu bila tgok muka sendiri yang comot time skola rendah...



Friday, 10 December 2010

D.O.N.A.T...

Berbekalkan cuti yang dah nk habis nie nenek nak
try mcm2 lagi resepi...antara resepi yang dh tertunai ialah
DONAT
sanggat sedap oke!!!!!!
RANGGUP di luar GEBU di dalam


this is my first trial!!!
alhamdullilah menjadi comel gitu....
walaupun ada yang hangus sebab berangan time goreng...heheh
resepi nieh nenek dapat dari my resepi
dari kak yani...time kasih ya sedapp sgt!!!!!

::: RESEPI :::

200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder

cara-caranya

1.Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.

2.  Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit

3.Masukkan pula butter. Kacau sehingga sekata

4. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai. Uli sehingga tak melekat ditangan

5. Buatkan bentuk bulat. 

6.Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengankain lembab. Biar naik 2 kali ganda

7. Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.

8. buat bentuk bulat pastuh tekan kat tengah bg berlubang..

9.Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.

THE STEPS


terima kasih di ucapkan kepada model saya
gambar ke-6 tuh....!




Ikan Tiga Rasa....


oke tengah hari tadi makan ikan bwal tiga rasa ya anak2...
sedap bangatt!!!
oppssssy terpuji dri sndiri pulok!!!!
=P
simple jer resepi ni......

:::RESEPI:::

2 ekor ikan bawal
6 biji cili kering
5 biji bawang putih
2 inci halia
1 biji tomato
1 tin nenas
2 batang karot
1 biji bunga kubis
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili

cara-caranya

1. Garam kunyitkan ikan bawal kemudian goreng

2.Blender cili kering ,halia, bawang putih dan tomato

3.Tumiskan bahan yang di blender tadi hingga naik minyak

4. selepas naik minyak masukkan sos cili dan sos tiram gaul hingga sekata

5.masukan karot, bunga kubis, nenas dan biarkan sampai masak

6.sesuaikan rasa sos masam manis dengan menambah gula dan garam

7. lepas tuh bole tuang atas ikan yang di goreng tadi..

8.. SO BOLE LA NGAP!!!!!!!!!



Tuesday, 7 December 2010

edit photo contest!!!


for more information....
oke mula-mula sekali wanie nk ucapp terima kasih 
kpd gadis kampung sbb tag..
akak gadis kampung nieh mmg teroro bab edit2 nieh...
admire la...hehehe

oke back to the contest!!!!
SAYA JUGA SUKA EDIT PICTURE~
sejak2 terbeli photoshop CS5 nieh kan mmg rajin sgt cari tutorial
cara2 nk edit picture...
jum tgok picture yg wanie nk guna dalam contest nieh....

BEFORE














AFTER

hasil gabungan 2 picture di atas maka jadi la picture ini
:
:
:
:
:
:

gadis berpayung di tepi pantai????
AHHAHAHAHA
x logik bukan!!!
software yg digunakn untuk edit picture ni ialah photoshop CS5 dan Picnik Online....

4 orang yg bertuah untuk di tag ialah





mee kari..




Rasanya tak terlewat lg untuk mengucapkan 
SALAM MAAL HIJRAH
mudah-mudahan tahun ini menjadi lebih baik dari sebelumnya...
~amin~

okeyhhh sempena awal muharam nieh kan
saya berguru dengan che siah untuk buat MEE KARI..
yehuuuu sodapp gitu..
MAK SAYE BUAT MEE KARI MAK KAMU ADA????
hehehehehe
mee kari niehh benda yang paling penting mesty la kuah dia....

Oleh itu, jum tengok resepi2 dia

:::RESEPI KUAH KARI:::

Bahan A
10 biji cili kering
7 biji cili merah
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia

Bahan B
1 paket serbuk kari daging
1/2 ekor ayam (potong kecil2)
 santan cair **secukupnya**
300 ml santan pekat **lebih kurang la**
10 biji buah keras (di blander sampai lumat)

Bahan C
4 biji bawang merah
3 biji bwang putih

Bahan D
6 keping fish cake
fish ball **secukupnya**

cara-caranya
1.Blenderkan semua bahan A sampai lumat kemudian ketepikan..
2. mayang bahan C dan bahan D dihiris halus2
3.tumiskan bahan C sehingga garing dan masukan serbuk kari dan bahan A
4.tambah kan air dalam periukk dan biar hingga semua bahan tadi naik minyak..
5.lepas dah naik minyak masukkan santan cair dan biar hingga mendidih.
6. lepas dah mendidih masukkan ayam..
7. lepas ayam dah masak masukkan buah keras yang dh di blender tadi.
8.biar sampai mndidih kemudian masukkan santan pekat..
9.masukkan bahan D biar sampai mendidih dan boleh dihidang kan....


bahan2 sampingan yg sedap!!!!


ini mangkuk saya!!! nak x????












Saturday, 4 December 2010

Marble Cake....

Cake ini adalah sejenis kek tangkap muat
sbb nenk buat kek nieh ikut suka hati saja...hehehe
tiba2 rasa nak buat kek..
pastu usha2 kat dapur buttercup tak dak tapi marjerin ada...
so apa lagi pakai la resepi sendiri...
alhamdullilah menjadi jugak kek tuh...tak dak cacat dan cela....=P


cantik tak????

::: RESEPI :::

1 cawan marjerin
1 cawan gula + 2 sudu besar gula
1 cawan tepung gandum
3 biji telur (kalau telor gred A 2 biji dah cukup)
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh pewarna hijau
1 sudu teh pewarna oren

cara-caranya

1.ayak tepung bersama dengan serbuk penaik
2.pukul gula dan marjerin sampai kembang pastuh masukan telur..
3.masukan esen vanila 
4.masukkan tepung sikit-sikit putar sampai sebati..
5.bahagiakan adunan kepada 3...1 bahagian campur dengan color hijau..
1 bhagian capur dengan color oren...
6. kukus selama 45 minit..


photoshop....


sedapnya tea time saya hari ni...=P

Friday, 3 December 2010

BEFORE N AFTER (photoshops)

hari ni wanie belajar lagi satu benda baru mengenai PHOTOSHOP
iaitu touch-up muka dengan
tambahkan kelebatan bulu mata yang sikit tuh....
dengan adanya aplikasi nieh
xpayah la kita berebut2 nak pegi beli mascara maybelline yang mahal tuh..
sbb dan adanya photoshop bulu mata pown bole panjang juga
hooyeeee!!!!
tapi just cantik dalam gambar je la....kalo kat luar x cantik pulak...
**oke mascara maybelline pown pnting** 
kalo percaya jum tengok photo bwah ni

BEFORE


AFTER



hurmmmmmm so what do you think???????
before or after????

p/s sila abaikan model yang x bertauliah tuh.......

Wednesday, 1 December 2010

Chocolate Cake


wahhh meriah kek nenek kali nieh...
warna-warni...kanak2 ribena mesty suka nieh...
hehehhehhe

:: RESEPI CHOCOLATE CAKE ::

120g butter
120 gula halus
110 tepung gandum
1/2 camt serbk penaik
2 bji telur
1/2 camt esen vanila
1/2 cawan air mendidih
1/4 cawan koko

cara-caranya..

1. campur air panas dgn serbuk koko n gaul sampai tidak berketul
then ketepikan
2.ayak tepung bersama serbuk penaikk...
3.putarkan butter dengan gula halus sampai kembang ringan n
putih gebu..
4. masukan telur sedikit demi sedikit dan putar sampai sebati
them masukn esen vanila
5. kaup balikkan campuran tepung selang seli dengan  koko yang kita bancuh tadi
6. masukan adunan dalam loyang yg dh di griskan dengan marjerin
7.kukus selama 30 minit - 40 minit dgn suhu 180...


untuk topping plak jum tgok cara buat chocolate ganache tuh...
tp yg nieh dia tak akan keras kalo simpan dalam peti ais..

::: Chocolate toping resepi :::

1 cwn susu pekat manis
1/2 cwn minyak(apa2 jenis jer)
2 sudu besar serbuk koko

cara-caranya

1. campur suma sekali atas api then kacau jgn henti
sampai da pekat n sebati...
2. bla da sejuk boley la letak atas kek yg rata...

nie la chocolate nya....=P


taburkan m&m nk kasi comel sket!!!!!

jemput makan.....



Tempahan...=P

ngeh3 ada budak tempah header!!!
nma dia rita suzyanti..
bdak tuh kawan baik saya...dia mereng sket ....
nie la header yg wanie buat kat dia
:
:
:
:

budak comot

nie jer yang aku mampu buat kat hg rita....
maap la yerr kalo xcantik..=P

Monday, 29 November 2010

header baru......

saya ada header blog yg terbaru....
tima kaseh ya Youtube sbb ajar saya edit
header guna photoshop...
hehehehe
rsa bangga plak tgok hasil karya sendiri
**poyos**

kita generasi hebat.....oh yeahhh!!!!!!!!


apa kaitan ng gamar nieh????????
ngeeee
xdak kaitan pown saja ja syok nk letak....=P

SAPA NK HEADER BLOG ANGKAT TANGAN...!!!!!!!!
**lorhh xdak sapa angkat**





Thursday, 25 November 2010

Crazy in love...

yeahhh today entry is not about L.O.V.E!!!
but about my current interest...
PHOTOSHOP!!!!
ntah mcm mana bole terjebak ng photoshop nieh...
seyess mmg beshh!!!!
jum tgok pic yg wanie edit tp mostly blaja tukar layer je la
tuh pown blaja dr EN.youtube yg baek hati tuh..
:
:
:
:
:
:
:
:
:







percubaan 1st gamba yg atas skaly tuh...
ada la blaja fix blemish sket2..
BEST LA EDIT PHOTO nieh!!!!!!!!!!!

i'm ADDICTED

Tuesday, 23 November 2010

bengkak!!!

huh???
apa yg bengkak tuh nenek????
pelikk btol...
td nenek ada buat puding roti bakar...
skaly lg buat sbb permintaan ramaii...hehehehe
tp kali nieh pelik sikit jd puding nieh
time bakar dia kembung pelik ja...
nk kata sebab baking powder mna ada letak baking powder pon...
hrheheheh tapi comel la pulok nenek tgok..



haaaa nieh bukti ..
panas dari dlam oven...=P
comel dak???
ahhahahhahhahah


okeyhhhh dia dah kecut blik dah.....
jum teatime jum!!
...uhuk..

Monday, 22 November 2010

PUDING ROTI.....**konfiuz**


dah banyak kali nenek buat puding roti neh
tp konfiuz la pasal nama dia....
puding rotiii.....hurmmmmm
tp  texture mcm kek!!!!!
sbb nenek buat xcukup lembap kowt kan.....

yg pastinyaa SEDAP di makan bila2 masa...=P

bahan2

6 keping roti
1 cmb butter/marjerin
3/4 cup brown sugar
1 camb tepung gandum
1 biji telur
1/2 esen vanilla
1 tin susu cair
1 kotak kismis yg kecik tuh... 

 CARA2nya
1.panaskan oven slma 10 minit....
2.potong roti menjadi kiub2 kecil...wanie potong 1 keping tuh dapt 16 kiub
3.dalam mangkuk laen...masukkan gula + butter....kaau sampai sebati pakai mixer..
4.selepas dh sebati masukkan telur n kacau smpai sbti jga..
5.masukkan tepung gandum +esen vanilla n then kacau smpai sebati..
6.masukkan susu cair sedikit demi sedikit sehingga habis 1 tin...
7.masukkan roti yg dipotong td dlam adunan...kacau sampai semua roti disaluti adunan td...
8.biar roti dlm adunan slma 5 minit..
9.griskan loyang dgn butter then tuang adunan td kedalam loyang dan taburkan raisins atas adunan..
10..bakar pada suhu 180 degree selama 45 minit...



BISKUT DAM......



ni salah satu jenis biskut time hari raya haji
hari tuh...lambat plak nenek post
kann...rya haji pown dh lepas...huhuhuhuhuhu
maklum la org tua2....ngeee~~
^_^
jum tgok resepi biskut dam niehh....
senang je nk buat neh..tp perlukan sket teknik anyaman yg chumel...
heheheeheh

:: RESEPI BISKUT DAM ::

1 cawan gula halus
2 biji telur ayam
2 cawan marjerin
5 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
1sudu besar serbuk koko

cara2 

1.gaulkan marjerin dan gula sampai kembang..
2. masukkan telur satu persatu kacau lg
3. masukkan serbuk penaik dengan esen vanila
4.masukkan tepung sikit2..
**step 1 - 3 nenek pakai mixer**
5.dah masukkan tepung pastuh try gulung...kalau lembik xbole gulung tmbah tpung lg...
6.bahagi kan adunan kepada dua..
7.satu bahgian di uli bersama2 dengan serbuk koko...
8. buat mcm gambar di bawah..


9. potong melintang dengan ketebalan 1 cm...**lebih kurng la**
dgn benang...
10. bakar dlam oven pada suhu 150 degree selama 15 minit...
11.dulang xperlu di griss dgn mentega.
12. FUHHH siap dah!!!^_^


sebab potong pakai benang kita bole tgok texture yg cantik
compare kalo potong pakai pisau...^_^