you are lucky number~~

free counter

Monday, 27 December 2010

Chilled Oreo Cheesecake..!

merujuk entry yang lepas 
nenek cakap nk buat cheesecake..!
tapi xla jdi sebijik mcm dlam gambar tuh..tapi jdi version nenek la..
hahaha
ada edit sket resepi nieh sebab nenek xpakai gelatin tapi nenek pakai agar2..
mula2 tuh was jugak nk guna tapi bila tgok hasil dia..oke ja...
SEDAP
tgok bawah!!!!

base cake nieh x berapa nk tebal la plak...tapi oke jer...

:: RESEPI ::

Bahan A

2 paket oreo
50 g Butter

Bahan B

250g cream cheese
80ml fresh milk
80g gula castor
100ml whipping cream
1 tbsp Gelatin
 **nenek ganti kan dgn agar2 yg dah cair sebanyak 200ml**

cara-cara

1.Oreo pada bahagian A tuh di buang cream putih kat tengah tuh..pastuh tumbuk sampai
lumat..
2. bila dah lumat bole la masukkan butter sampai bole di kepal2..kalo ikut sukatan
kat atas tuh lebih kurang 50 g.
3.bila oreo td dh lumat dan boleh dikepal2 kita tekankan ke dalam loyang kek..
ini bertindak sebagai base untuk cheesecake..
masukkan ke dalam peti sejuk selama beberapa minit.
4. cairkan 10g agar2 tali tuh sampai dapat jumlah 200 ml..(kurang or lebih sket pown xpa)
5. pukul cream cheese dan gula sampai dia tidak berketul2 dan macam ringan kemudian masukkan
susu segar dan whiping cream.
6.pukul sampai sebati kemudian masukkan agar2 tadi sambil memukul adunan..
7.buleh di tuang ke dalam loyang yang ada oreo tadi.
8.chillkan dalam peti ais selama 4-5jam..


 mula2 tgok nmpak mcm berkilat semacam ja..macam puding...
tapi bila potong dan gigit...
wahhhhh sedapppp mmg cheesecake!!!!!


kalo yang sebelum nieh version bakar..
pakai tepung tapi kali nieh xpakai tepung pown...



alaaa dh tggal sket...amik la sapa2 yg nak..
ehheheh









5 comments:

Botak said...

cam menakotkan jer kek ni.,
nak makan pon takot.,
hahahahaha.. XD

ENTRI TERKINI:
NIKE AIR FORCE 1 82'
KEBAIKAN MEROKOK..??

ASaDa RyutaRo said...

kira menjadik jugak laaa.. hahaha

ASaDa RyutaRo said...

ade yang sakit perut tak lepas makan? hihi ;P

fifiy ♥­ said...

selalu nya butter di cairkan...niy tak payah cairkan ek??

NENEK SIHIR said...

salam fifiy, resepi saya nie xpayah cairkan pon butter..just campur je dgn biskutt...sampai dia boleh di kepal-kepal n tekan dalam loyang...=)