you are lucky number~~

free counter

Friday, 10 December 2010

D.O.N.A.T...

Berbekalkan cuti yang dah nk habis nie nenek nak
try mcm2 lagi resepi...antara resepi yang dh tertunai ialah
DONAT
sanggat sedap oke!!!!!!
RANGGUP di luar GEBU di dalam


this is my first trial!!!
alhamdullilah menjadi comel gitu....
walaupun ada yang hangus sebab berangan time goreng...heheh
resepi nieh nenek dapat dari my resepi
dari kak yani...time kasih ya sedapp sgt!!!!!

::: RESEPI :::

200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder

cara-caranya

1.Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.

2.  Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit

3.Masukkan pula butter. Kacau sehingga sekata

4. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai. Uli sehingga tak melekat ditangan

5. Buatkan bentuk bulat. 

6.Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengankain lembab. Biar naik 2 kali ganda

7. Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.

8. buat bentuk bulat pastuh tekan kat tengah bg berlubang..

9.Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.

THE STEPS


terima kasih di ucapkan kepada model saya
gambar ke-6 tuh....!




1 comment:

ASaDa RyutaRo said...

macam2 resepi ade kat sini.. layan jugak ea..