you are lucky number~~

free counter

Wednesday, 26 May 2010

Ayamas BArbeque....***


ngehngehngeh nma mkanan nie nma dia ayam barbeque...hahahahhaha
ska ati ja aku bg nma padahal resepi nieh maen campak2 ja kowt apa yg ada 
kat dapur tuh...
nma dia ayamas barbeque sebab pakai sos barberque Maggi...
sbnarnya kan rsa dia more to sweet sour laa...tp still ada la bau2 barbeque lg la....
hihihihihihihihih
anatara bahan2 yg dibaling  di camapak dlm belanga dgn konfiden
adalah seperti berikut ::.
**aduyai wanie ayat kamo sagt x bolley blah**
air asam jawa...sos barbeque..serbuk cili...ubi kentang...bwang besar...
kuantiti dia campur2 ja...nnty mesty sodapp...keh3
 jum lyn gambar dia.....

alamakk kantoii la ayam hangit satu....hihihihi





Monday, 24 May 2010

ayam madu...

AYAM MADu....

dh lama kan x tulis entry pasal mkanan n recepi2...
hurmm kali nieh post blik pasal makanan..
actually resepi ayam madu nieh dpat dri blog YUMMYLICIOUS!!...g la view byk
resepi2 bess!!!!
simple sgt nk wat ayam madu nieh<3<3<3

Bahan2
3 ketul kepak ayam(wanie xpakai kepak pon..)
2 ulas bwg putih
2 ulas bawang merah
2cm halia
1 cm kunyit hidup(wanie pakai serbuk kunyit 1/2 sudu teh)
1 susu makan kicap
1 sudu makan madu

cara2nya
1.blend semua bahan2 tadi kecuali ayam + kicap + madu...
2masukkan ayam kedalam bekas n then tuanagkan bhan kisar td..
3.masukkan kicap + madu n gaulakan semua bhan sampai sebati...peramkan selama 1 jam
(peram lagi lama lg sedap)
4.goreng hingga masak!!!!!!pastuh MAMAM!!!

epy watching!!!!


Friday, 21 May 2010

ORANG-ORANG Y DIDOAKAN OLEH MALAIKAT...

entry kalk nieh x cerita pasal makanan or pasal diri sendiri..
tp entry kali nieh pasal tajuk kat atas tuh..
''Orang2 yg Didoakan Oleh Malaikat''
entry nieh dapat dri I Luv Islam pnya web....
jum kita bca n renung2kan semoga kita semua tergolong dlm golongan yg didoakn oleh malaikat..
~amin~

Inilah orang–orang yang didoakan oleh para malaikat:

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.

Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa ‘Ya Allah, ampunilah hambamu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci”.
(Imam Ibnu Hibban meriwayatkan dari Abdullah bin Umar ra., hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhib wat Tarhib I/37)


2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.

Rasulullah SAW bersabda, “Tidaklah salah seorang diantara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali para malaikat akan mendoakannya ‘Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia’” 
(Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Shahih Muslim no. 469)


3. Orang–orang yang berada di saf barisan depan di dalam solat berjamaah.

Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada (orang–orang) yang berada pada saf-saf terdepan” 
(Imam Abu Dawud (dan Ibnu Khuzaimah) dari Barra’ bin ‘Azib ra., hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih Sunan Abi Dawud I/130)


4. Orang–orang yang menyambung saf pada solat berjamaah (tidak membiarkan sebuah kekosongan di dalam saf).

Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah dan para malaikat selalu berselawat kepada orang-orang yang menyambung saf–saf” 
(Para Imam yaitu Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Al Hakim meriwayatkan dari Aisyah ra., hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhib wat Tarhib I/272)

5. Para malaikat mengucapkan ‘Amin’ ketika seorang Imam selesai membaca Al Fatihah. 

Rasulullah SAW bersabda, “Jika seorang Imam membaca ‘ghairil maghdhuubi ‘alaihim waladh dhaalinn’, maka ucapkanlah oleh kalian ‘aamiin’, kerana barangsiapa ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, maka ia akan diampuni dosanya yang masa lalu”.
(Imam Bukhari meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Shahih Bukhari no. 782)

6. Orang yang duduk di tempat solatnya setelah melakukan solat.

Rasulullah SAW bersabda, “Para malaikat akan selalu berselawat kepada salah satu diantara kalian selama ia ada di dalam tempat solat dimana ia melakukan solat, selama ia belum batal wudhunya, (para malaikat) berkata, ‘Ya Allah ampunilah dan sayangilah ia” 
(Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah, Al Musnad no. 8106, Syaikh Ahmad Syakir menshahihkan hadits ini)


7. Orang–orang yang melakukan solat subuh dan asar secara berjamaah.

Rasulullah SAW bersabda, “Para malaikat berkumpul pada saat solat subuh lalu para malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga subuh) naik (ke langit), dan malaikat pada siang hari tetap tinggal. Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal, lalu Allah bertanya kepada mereka, ‘Bagaimana kalian meninggalkan hambaku?’, mereka menjawab, ‘Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, maka ampunilah mereka pada hari kiamat’” 
(Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Al Musnad no. 9140, hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Ahmad Syakir)


8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.

Rasulullah SAW bersabda, “Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, maka malaikat tersebut berkata ‘aamiin dan engkaupun mendapatkan apa yang ia dapatkan’” 
(Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Ummud Darda’ ra., Shahih Muslim no. 2733)

9. Orang–orang yang berinfak.

Rasulullah SAW bersabda, “Tidak satu hari pun dimana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali 2 malaikat turun kepadanya, salah satu diantara keduanya berkata, ‘Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak’. Dan lainnya berkata, ‘Ya Allah, hancurkanlah harta orang yang bakhil’” 
(Imam Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Shahih Bukhari no. 1442 dan Shahih Muslim no. 1010)


10. Orang yang sedang makan sahur. 

Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada orang – orang yang sedang makan sahur” 
(Imam Ibnu Hibban dan Imam Ath Thabrani, meriwayaatkan dari Abdullah bin Umar ra., hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhiib wat Tarhiib I/519)


11. Orang yang sedang menjenguk orang sakit.

Rasulullah SAW bersabda, “Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70.000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang sehingga petang dan di waktu malam sehingga subuh”
(Imam Ahmad meriwayatkan dari ‘Ali bin Abi Thalib ra., Al Musnad no. 754, Syaikh Ahmad Syakir berkomentar, “Sanadnya shahih”)
12. Seseorang yang sedang mengajarkan kebaikan kepada orang lain.

Rasulullah SAW bersabda, “Keutamaan seorang alim atas seorang ahli ibadah bagaikan keutamaanku atas seorang yang paling rendah diantara kalian. Sesungguhnya penghuni langit dan bumi, bahkan semut yang di dalam lubangnya dan bahkan ikan, semuanya berselawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain”
(Diriwayatkan oleh Imam Tirmidzi dari Abu Umamah Al Bahily ra., dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Kitab Shahih  Tirmidzi II/343)



p/s segala gambar nieh di sponsor oleh google!!!!hihihihi

Monday, 17 May 2010

OMG my Oreo Cheese Cake!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

actuallly entry kali nieh lambat sket di post
gara2 kecewa dgn OREO CHEESECAKE TUh...
(huk3 ayat dia atas sagt x boleh blah)
hhahhahahahahahaha
nk tw apa jdik kt OREO CHEESECAKE tuh?????
jum ramai2 tgok pic kat bwh!!!

HANGIT aka HANGUSS!!!!!!!!!!!!!!
nieh la sebab kalo terleka sket....huk3 kan dh hangus kek tuh...
aduyaiiii....tp xpa still sedap di MAMAM...hihihi
(ayat coverline..huk3)
cara2 bwat cheese ckae nieh sma ja mcm yg dulu tuh tp
modified sket....base tuh gna Chipsmore then ada taburkan Oreo dlm cake tuh...
actually kali nieh bwat half adunan dri yg hari tu pnya...
nk tgok yg hari tuh clik HERE!!!!
btw jum tgok resepi2 dia..

bahan2nya!!!
cake...
250g cream cheese
2biji tlur gred A 
100g whipping cream
80g gula kastor
1 tbsp tepung gandum
1 tbsp oren sunquick
1/2 esen oren
 1 paket biskut oreo (di patahkan)

base..
kali nieh untuk Oreo cheese cake pakai base chipmore sbb nk bg color itam kat
bawah dia....cara2 dia pecahkan chipsmore sampai hancur..kalo nak hancurkan paki blender pown bole..nk pakai lesung batu pown bole...:P

cara2nya..
1.putar cream cheese bersama gula sampai kembang
2.masukkan telur satu persatu then masukkan whipping cream
3.masukkan tepung + oren sunquick + esen oren
4.gaul smpai rata n sebati
5.pastuh masukkan dlm loyang then taburkan Oreo yg di patahkan tuh..
5.bakar dgn cara steam bath dgn 150 degree selama 30 minit..
6.bila dah masak..keluarkan air dan masukkan semula cake dlm oven dan biarkan sejuk
di dalam oven dgn biarkan pintu oven terbuka..
7.masukkan ke dalam peti aiss lgi sedapp..

p/s cake nieh hangit sebab terover bakar lorh...adesss!!!!

hangit2 pown amik gamba x hengat jgk cake nieh....hhihihi

ceke hangit...wakakakkaka bwat malo ja...hahaha

JUM MAKAN!!!!hangit pown hangit la...hihihihi

Thursday, 13 May 2010

disebalik cerita PUDING CARAMEL lg...


nieh nama dia puding karamel..kalo nk resepi sila click SINI..
tgok tajuk N3 nieh...ada kaitan dgn benda yg aku nk berleter nieh..huhu
petang td kan tyme nk bwat puding caramel nieh...
ada 1 benda jdik yg membuatkan aku muntah hijau**(hiperbola suda)
okes aku stat crita...
memandangkan puding karamel nieh dh berpuluh2 kali bwat
so bajet mcm Pro gila la kan...pejam mata pown bole siap meh puding neh..**xbaek takabur
aku pown tanpa syak wasangka
pecahkan telur tu trus dlm mangkuk adunan...sepatutnya kena pecahkan dlm
mangkuk laen dulu bru la masukkan dlm mangkuk adunan...
ok mula2 tyme pecahkan telur first aku monolog dalamn 

"nie telur gred A kowt bsr ja telur kuning dia"

pastuh turn telur second *aku monolog lg

"yang nieh pown cun jgk...."

pastuh pecahkan telur yg ketiga...............*aku terkesima*

erghhhhh nk tw x sbb apa?????
eeeiiiiiiiiiii telur tuh burukk...bau dia busukkk....color dia pelik.....
eeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiii
*muntah hijau*
telur buruk tuh mercik kena tangan n bibir aku...
eeeeeiiiiiiiiiiiiiii xbole tahn bau dia....ngeee~~~
rupa dia lebeyh kurang mcm pic kat bwh nieh la

sebijik mcm nieh lepas pecah....errghhhhhhhh

iiishhhh sebab telur yg ketiga nieh abes telur ayam first n second aku tuh kena buang....
rugi taw....tp alhamdulliah caramel yg entah keberapa kali nieh
jdi jgk....
erghhhhhhhhh xboley lupa g bau telur tuh....wekkkkkkkkzzzzz

dah2 lupakan pasal telur tuh....jum mkm puding caramel nieh ag sedap....
MAMAM tyme...:)

jemput semua ambik sorng sepotong!!!



kalo suka tkan la button likes kat bawah nieh.....:))

Tuesday, 11 May 2010

murtabak maggi...


BEFORE CHECK OUT RESEPI NK CERITA DLU BOLE????
(bole ka x bole ka nk crita jgk)hihihihihhi

Al-Kesahnya
hari nieh dh 2 hari bdk2 matrik p....
dekat fb sunyi sepi ja..notification pown 1 or 2 ja..
org yg on9 pown dh kurang haiiishh
sedeyh2!!!!!!
nk dengar yg lagi sadis x??????
kawan2 skype aku pown tggl beberapa kerat ja...
slalu calling2 kat skype smpai pkol 3..tp semlm disebabkan aku ng amy ja
yg on9 kami pown tido awal..plok 1.30 dh tido...
nieh la kawan2 skype aku...

skrg nieh tggal sket ja yg maseh On skype sementara nk smbg blaja..huhuhu
okeh the end pasal nieh kita masuk pasal recepi plak..
actually murtabak maggi nieh jmpa tyme
jejalan kat blog kak hana..mcm sedap ja..
tuh la sbb try bwat....ngeee~~
jum tgok resepi2 dia..

Bhan2nya
1 paket maggi kari
2 biji telur
3 sudu besar dging ayam cincang
(digoreng terlebih dhulu dgn lada hitam n sos barbeque)
1 labu bawang besar( cincang halus)
1 bji cili merah (cincang halus)

 cara2nya
1.rebuskam mee maggi n then ketepikan..
2.pecahkan telur n then masukkan perisa maggi kari n kocok2kan..
3.masukkan dging ayam yg digoreng + bwang besar + cili merah +maggi yg direbus td..
4.pastuh goreng dlm kuali mcm bwat telur dadar..

mcm telur dadar je skaly tgok..jum intai bhgian dalam dia plak...

yummy sedapp...thankz 4 d resepi

Monday, 10 May 2010

Puding Abstrak...

knp nama puding nieh puding abstrak????
hiihihi sja ja nk letak nma ska aty
sbb corak dia corak abstrak...xpercaya tgok nieh...

tuh corak puding nieh berbentuk abstrak..
nk kata puding marble x boley la sbb dia x marble...hihihihi
suka suki ja aku letak nma...hhhhaahha
actually puding nieh resepi dri my Mom....sedap!!!...
nk bwat dia pown simple ja...
Jum kita tgok resepi dia..

Bahan2nya
1 tahil agar..(lebih kurang 10g)
3 biji kuning telur(di kocok2)
1 litre air
1 tin susu cair
200 g gula
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besr tepung kastard
pewarna (wanie pakai merah ng coco)
secubit garam

cara2nya
1.masak agar2 dgan air sampai mendidih then masukkan gula biar sampai hancur..
2.setelah hancur masukkan susu cair + telur..sentiasa kacau masa telur di masukkan.
3.masukkan garam secukup rsa....
4.masukkan tepung kastard + tepung jagung kacau sampai x berbintil..
5.tutup api dan tapis adunan td..
6.bahgikan kepada 3 bahgian...1 bhgian warna coco n 1 bhgian lg warna merah...
7..pastuh corakkan ikut ska hati...hihihih :)

setelah dipotong2...boleh dh di MAMAM...ngee~~

yg nieh plak bwat dlm bekas laen...xp yg nieh gabungkan warna coco n merah ja..
actually puding nieh blom sempat snap gambar dia dh ada org
potong mkan...huhuhuhu T_T

nie plak version gna flash....
Jum MAMAm~~

Saturday, 8 May 2010

MAKARONI tangkap muat...

Makaroni....hurmm actually my breakfast meal 4 today
tp breakfast lg ker kalo pkol 12.3o
bru nk makn?????ahhahahhaha
alamak kantoi plak bgun tido lewat...hihihihhi
xpe la kira meals nieh as BRUNCH
tangkap muat ja bwat makaroni nieh..apa yg ada dlm peti ais
tuh maen campak2 ja dlm kuali...hihihihihi
tp sedap la..huk3 *puji dri sendiri*
..malu..malu..malu..
hahahhahahha wanie kamo gedikz la..hahhahaha
jum la tgok gamba2 yg xseberapa tuh....
muehehehhehehe

ada sosej sket....hurmmm yummy

dah2 la tuh sket2 lyn gamba...dh lapar sgt nieh
sblum mkn sebok nk amik gamba..
dh2 perot pown dh nyanyi lagu lady gaga nieh...
jum MAMAM...
awwwwww~~~kenyang!!!!

Friday, 7 May 2010

kek buah



rsa mcm dh lama xpost pasal resepi2 niehh...hurmm otak 
ada sdkit keceraluan la sejak kebelakangan nieh.
adess otak serabut lol :((
naseeb baek aku nieh still chill okeh!!!lalala~~

bahan2..
240g gula castor
240g buttercup
220g tepung gandum
5 biji telur gred B (kalo Gred A pakai 4 biji ja)
1 cmt esen vanilla
1 camt baking powder
1 kotak raisins(wanie pakai nona pny yg kotak kecil tuh)
2 cmb susu pekat

cara2nya
1.campurkan raisins dgn 2 sudu tepung gandum...(ketepikan)
2.ayakkan tepung n baking powder (ketepikan)
3.putarkan buttercup n gula sampai kembang n gebu
4.masukkan 1 perstu telur then kaco sebati + susu pekat
5.masukkan esen vanilla + tepung sikit demi sedikit..
6.masukkan raisins yg dh dicampur dgn tepung tuh n gaul smapai sebatii..
7.masukkan dlam oven bakar pada suhu 150 degree  selama 1 jam..
8..siap untuk di MAMAM...

kek buah!!!!MAMAm jum..


.............



Tuesday, 4 May 2010

The A to Z about friends..




Accept you as u are

Believe in having fun

Cherish time together

Dream big dreams

Enrich, comfort and delight

Follow up and follow throught

Grow forever memories

Honor each other feelings

Invite you into their hearts

Just call to say "how are u??"

Know when something's up

Love u no matter what
Multiply joys and devide sorrows

Nurture each other's souls

Overcome adversity together

Picks you up when you are down

Quickly forgive and make up

Remind you about your greatness

Smile when they think of you

Thrive on share trust

Understand when to 'just' listen

Value time together

Walk with you, side by side

Yearn to stay connected

Zest to live, love and laugh

.......

this qoutes is dedicate to all my fellow friends!!!
BFF forever!!






Sunday, 2 May 2010

Gambar Anda Perasan Best Di Depan Cermin


 nie post yg tergendala..post nieh di tag oleh CIK MOON...maap yer moon 
lambat siap post nieh bkan xhargai...hihihi
tp bz dgn kehidupn la lately nieh..
ahhahaha mun ayat aku xleh blah.....hahhhaha


RULES
1. First of all , you guys must put "Gambar anda perasan best depan cermin" as the entry title .
2. Then , every picture come with a caption , plus letak gambar banyak banyak .



gambar nieh diambil berofe g perjumpaan PPTL kat maktb dlu..tyme tggu SERA siap..

location yg sma dgn yg td..n nk perkenalkan 2 gadis jelitawan di kiri dn kanan ku itu...
yg berbaju merah tuh nma dia MIZAN..org pggey dia SUE..
yg pki bju kurung maktab tuh nma dia ZAHIRA org paggey BEYONCHET!!!hahah

before g DM..kami photo gedikz dlu..huk3
cermin yg byk berjasa!!!!

nie pown before g DM jgk..tp nieh bln posa...

nieh cermin kat meja mizan sulastri....gyla semak..gmba tuh chantekkzz..hihih

adesss nieh gmba lpas MOck interview!!tudung aku dh senget benget!!!

gagagagaga muka kanak2..nieh kat Darulaman Gofl n Country Club 
mcm pa g make-up huduh gyla!!!

gamba nieh agak blur...harap maap...
location dia kat cermin sblah bilik ustz Zaid...2 miggu seblum result g mktb byr hutng.... 
alamak kantoii hutang ng maktab...hahahhah

nieh reunion kami kat golf n country club...bess makn steamboat bpk mus belanja...

gmba nieh bru la sesuai ng tajuk entry nieh..haahah

nie gmba dgn my sis kat..kedai kasut....hurmm cermin dia bsr..syok kowt amik gmba...


cukop la kowt gmba perasan nieh...
dh  xlrt nk korek folder korek folder...huk8