you are lucky number~~

free counter

Tuesday, 27 December 2011

Asam Pedas Melaka *resepi modified*



Resepi asam pedas melaka nie nenek dah pernah update haritu
resepi haritu pown sedap tapi mcm terlebih air
pastuh kali nie modified sket resepi supaya pedas sikit dari haritu
lepas tu kali nie nenek masak ikut cara Flourence Tan..dia pernah buat demo time kuliah mastercheff minggu ke berapa ntah tak ingat..Klik Ikan Gerang Asam - Flourence Tan kalau nk tengok resepi dia..
Tapi nenek tak ikut sebiji-sebiji resepi dia..nenek ubah skit ikut cita rasa sendiri..
Bukan nak masuk bakul angkat sendiri tapi kali nie memang sedap
semua bahan serasi dengan masing-masing..Serius tak jemu makan asam pedas nie...
Licin pinggan...=))

:: RESEPI ::

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
25 tangkai cili kering
1 inchi halia
1 inchi kunyit hidup
1 tsbp Jintan Manis
1 cawan air

Bahan Menumis
1 labu bawang besar (hiris halus)
1/2 tsp  biji sawi
1/2 tsp halba

Bahan lain-lain
6 ekor ikan kembung (Guna la ikan apa pon..)
3 tsbp asam jawa campur dengan 1 cawan air
1 kuntum bunga kantan (belah dua)
2 batang serai (diketuk)
segenggam daun kesom
2 biji tomato (belah 6 setiap biji)
1/2  cawan air
4 tbsp minyak masak
garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara

1. Panaskan minyak dan tumis bahan menumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar halus, serai, bunga kantan dan biarkan sehingga naik minyak.
3. Setelah itu, masukkan air asam jawa, daun kesom dan 1/2 cawan air, dengan menggunakan api yang kecil biarkan sehingga mendidih. 
4. Bila dah mendidih besarkan api semula, perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan ikan. Biarkan selama 5  minit.
5. Last sekali boleh masukkan tomato, slowkan api dan reneh sehingga mendidih..
6. tutup api dan boleh hidangkan dengan nasi panas..=))




Sunday, 25 December 2011

Kari Ayam Tanpa Santan



Assalamualaikum
hari nie nak update resepi yg dah lama tertinggal dalam draft...lupa plak nk post haritu
dah lama dah buat kari ayam tanpa santan nie..
sedap kalo makan dengan roti jala..tapi nenek buat makan tengah hari je..
Kenapa nenek tak letak santan ?? Jawapan dia mudah ja sebab tak dak santan la..**oke sarcastic**
actually semua bahan dah siapp dah tup tup bukak2 ja santan tu
mcm dah busuk dan masam ja..cisss sebab tu la buat version tanpa santan..=))
Jom tengok resepi..

Bahan-bahan

5-6 ketul ayam
3 ulas bawang merah 
3 ulaas bawang putih
1/2 inci halia (hiris halus)
1 tsp rempah 4 sekawan
4 susu besar rempah kari ayam/daging
2 biji kentang (potong dadu besar)
air secukupnya
1 keping asam gelugor
garam secukup rasa
2 sudu besar minyak

Cara-cara

1. Mula-mula tumbuk bawang putih dan juga bawang merah sehingga hancur. Kemudian bahagi kepada dua bahagian..*ketepikan sat*
2. Bancuh rempah dengan air panas dan kacau hingga sekata kemudian masukkan 1 bhagian bawang2 yang dah ditumbuk ke dalam bancuhan rempah.*ketepikan*
3. Panaskan periuk kemudian masukkan minyak masak, tumiskan lagi 1 bahagian bawang yg di tumbuk tu, halia, dan juga rempah 4 sekawan sehingga garing dan wangi.
4. Lepas dah naik bau boleh la masukkan bancuhan rempah tu hingga naik minyak.
5. Masukkan air dan garam secukupnya. biarkan sehingga mendidih.
6. Last skaly baru masukkan kentang dan juga ayam, masak hingga ayam dan kentang empuk.
7. Bila dah cukup rasa, cukup empuk bole tutup api dan hidangkan..=)

Saturday, 24 December 2011

Sup Telur Campur



satu lagi masakan yang nenek nk suggest bila malas-malas...
orr dalam dapur memang dah tak dak apa cuma tinggai fucuk ng telur ja
bole la try masakan nie..

Bahan-bahan

3 biji telur ayam / itik
2 paket fucuk campuran tu (dlm tu ada soon ng cendawan hitam skali tu)
1 tbsp perencah sup adabi
2 biji kentang (potong lapan)
3 biji bawang merah (hiris)
3 biji bawang putih (hiris)
air secukupnya
minyak untuk menumis
garam secukupnya

Cara-cara

1. Mula-mula kita rendam fucuk campuran tu sampai lembut.
2. Sementara tu tumis bawang putih dengan bawang merah sehinngga naik bau lepas tuh masukkan kentang ng air..(air tu juat sampai ubi tenggelam ja)
3. Bila ubi tu dah lembut masukkan perencah sup dengan garam secukupnya** seelok2nya masin sket sebab nanti nak masuk fucuk kan takut tawarrr...**
4. Tambah air lagi bagi 3/4 periuk kan... pastu biarkan mendidih..then pecahkan telur sebiji demi sebiji pastikan jangan bertindih tutup tudung periuk lebih kurang 5 minit.
5.Lepas tu telur tu dah mcm kerass dah boleh la masukkan fucuk campur yang dah direndam tu...kalo dia mcm kering tambah air sikit lg...tutup tudung periuk dan biarkan mendidih...
6. tutp api dan boleh dihidangkan...=))



p/s maaf kalau ayat tunggang-langgang dalam entry nie..


Thursday, 22 December 2011

Ayam Masak kicap


woooahhhh berminyaknya...memamng tak sihat...actually nie resepi ayam masak kicap yg simple je..tak payah susah-susah nak blender2 bawang just campak ja bahan-bahan dalam kuali..
bila kesuntukan masa ataupun malas dan memamg lapar gilaa...memang cara ayam kicap nie la nenek pakai..hehehehehe mudah ja resepi dia..satt ja dah siap...=))

Bahan-bahan

ayam (suka hati la nak banyak mana)
kicap
1 batang kayu manis
1 biji bawang besar (hiris bulat2)
sedikit air asam jawa (1/2 cup)
garam
kunyit
minyak untunk goreng

Cara-cara

1.Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam..kemudian goreng sehingga masak..(deep fry) dan toskan minyak.
2. Dengan mengunakan kuali yang sama buang sedikit minyak untuk goreng tadi kemudian masukkan air asam jawa, kulit kayu manis dan  kicap secukupnya dan kacau sehingga mendidih..tambah airr jika nk banyak kuah...
3.Masukkan ayam dan gaul sehingga seluruh bahagian disaluti kicap.
4.Last sekali boleh masukkan bawang besar gaul sekejap dan boleh dihidangkan..=))


Wednesday, 21 December 2011

Easy Chocolate cake..


Dah lama nenek tak come out dengan bakery-bakery nie..lately asyik post pasai lauk pauk ja kan..
so kali nie buat experiment kek yang kecikkkkk je...mesti pelik kan apesal la nk buat kek kecik2 nie??
sebenarnya nenek tertarik nak try resepi 5 minute chocolate cake tu...alaa cake yang buat dalam mug tu.. tak payah pakai mixer bakar pown dlam microwave selama dua minit...menarik kan...
visit this we for futher information clicks 5 minute chocolate cake..=))
Nenek modified sket resepi tu...tak bakar pakai microwave pown nenek kukus kek tu dalam mngkuk yang kecik...so ni la hasil dia....orang dalam rumah nenek nie sebenarnya tak suka sangat kek chocolate kalo buat besar2 takot membazir plak sebab tak larat nak habiskan sorang2...Jom tgok resepi dia!!!

Bahan-bahan

4 tbsp tepung gandum
4 tbsp of brown sugar
2 tbsp serbuk koko
1/4 serbuk penaik
3 tbsp wisked egg
3 tbsp fullcream milk 
3 tbsp melted butter
1/4 tsp esen vanilla

Cara-cara

1. Ayak tepung, serbuk penaik dan juga serbuk koko dalam satu mangkuk.
2. Dalam mangkuk lain gaulkan gula dengan butter cair sehingga sebati kemudian masukkan telur dan juga esen vanilla dan susu, gaul lagi sehingga sekata .
3.Masukkan semua bahan2 yang di ayak tadi kemudian gaul hingga sekata dan tidak berketul-ketul.
4. Tuang dalam mangkuk lain atau dalam mangkuk yang sama dan kukus hingga masak..(lebih kurang 1ominit)
5. Bila dan sejuk bole la letak topping dan hias..untuk resepi topping clicks SINI...

Tips : guna magkuk kecil ja agak2 besar mug cukup..tak perlu yang besar-besar sebab adunan nie sikit ja..


result exam dah keluar..=))
Alhamdullilah atas semua yang berlaku kerana semua pasti ada hikmahnya..






Lemak Pucuk Ubi


Harinie masak masakan kampung untuk lunch...
dah lama kot tak makan pucuk ubi..makan plakk dengan nasi panas ,ikan goreng , sambak belacan..PERGHHH
mmg sedap la kan...Jom check out the recepies...=))

Bahan-bahan

Pucuk ubi (lebih kurang secekak)
2 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugor
santan (bahagi kepada 2 - 1 litre cair dan 300 ml pekat)
segenggam ikan bilis (rendam dlm air)
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inchi kunyit hidup*
2 biji cili merah*
10 biji cili padi*
1 inchi belacan*
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

1. Mula-mula kita asingkan daun pucuk ubi dari tangkai dia kemudia cuci dan toskan..kemudian rebus dalam periuk menggunakan air yang secukupnya hingga 3/4 lembut.
2. Sementara tunggu pucuk ubi lembut sila kisarkan bahan2 yang bertanda starr diatas sehingga lumat.
3. Bila pucuk ubi dah 3/4 lembut tutup api dan toskan dan cuci dengan air lepastu perah dan hiris kasar-kasar..
4. Masukkan pucuk ubi bersama dengan bahan kisar, santan cair, serai dan juga asam gelugor biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan santan pekat bila pucuk ubi dah lembut then bole tambah garam dan gula secukup rasa..masak dengan api sederhana dan biarkan sampai mendidih..
6. lepas tuh boleh tutup api dan MAKANNN!!!



Sunday, 11 December 2011

Moi Sup



Moi sup untuk orang sakit....sapa orang sakit tu??
nenek la orang sakit tu...dari pagi sampai ke tengah hari ulang-alik p toilet ja sebab diarrhea(cirit-birit)
sebab kelmarin p makan kenduri..lauk dia contaminated kot..
sebenarnya daging nie kat rumah  bapak nenek dia rebus ja buat cicah air asam.
tapi nenek dah fobia tgok air asam yg bercili tu ...dah nenek yg buat air asam tu mesti la taw cili pakai byk mana..huhuhuhu serammm kot..tak pasai-pasai toilet jadi tempat faveret stg..
Pastu bila dah tahap kekerapan ke toilet tu dah kurang nenek pown p la cari barang2 kat dapur kot2 la bley buat MOI SUP...naseb baik ada lg rempah sup tu...tapi bahan-bahan tabur mcm bawang goreng or lobak masin etc. tak dak la...buat apa yang mampu ja..

:::RESEPI SUP::
(untuk sorang)

Daging yang direbus sehingga empuk **kuantiti ikut suka**
1 mangkuk air rebusan daging
1 sudu besar serbuk perencah sup adabi
1/2 biji bawang besar (hiris)
1 inci halia (hiris panjang2)
1/2 biji jus limau kasturi
1/2 batang carrot 
garam secukup rasa

Cara-cara
1. Masukkan daging bersama air rebusan dia dalam periuk kemudian panaskan sikit pastu masukkan perencah sup, bawang besar, halia dan carrot...
2. Biar hingga mendidih pastu perahkan jus limau dan masukkan garam secukup rasa..
3. Biar sampai carrot lembut then bole la tutup api dan makan dengan moi/bubur nasi..Makan panas-panas sedap gilerr!!!



notakaki -> Oh dah lega dari cirit-berrry..and now craving for Red Velvet Cake...



Nasi Goreng Cina *ala thai*


Title tulis nasi goreng cina tapi ala thai.. nasi goreng cina ka nasi goreng thai nie???
Jangan pening2 sebenarnya nie nasi goreng yang di cipta ikot apa yang ada dlam dapur ja..=))
dia jadi nasi goreng ala thai sebab ada daun limau purut ng cili padi ja...

::RESEPI::

Bahan-Bahan (untuk 3 orang)

3 mangkuk nasi
3 ulas bawang putih (dicincang)
sedikit udang
daging ayam 
1sudu besar lada sulah
1 sudu besar sos tiram
sedikit mix vege
3 biji cili padi (diketuk)
3 helai daun limau purut

Cara-cara
1. Tumiskan bawang putih hingga naik bau kemudian masuukan isi ayam dan juga udang then tambah air 1 cawan biar sehingga masak..
2. masukkan sos tiram dengan lada sulah gaul sekata..then masukkan cili padi, daun limau purut dan mix vege.
3. Perasakan bahan2 tadi dengan garam dan serbuk perasa... 
**bagi masin byk sikit sbb nanti nk masuk nasi takut tawar plak...**
4.  Bila bahan tadi dah mcm nk kering masukkan nasi gaul sampai sekata...Bila dah masak bole tutup api dan hidangkan...

SUGGESTION : makan dengan telur goreng... awesome bebeh...=)))


Nasi Goreng Paprik


Menu makan malam  2 hari lepas kot..
Tiba-tiba mood siam datang tuh yang buat paprik nie..=))

 Bahan-bahan Nasi Goreng
(3 orang makan)

3 mangkuk nasi
2 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
2 seduk kecil cili kering blender
1 sudu besar paste tomyam
isi ayam (ikut suka)
sayur kubis (ikut suka)
2 sudu besar minyak masak
garam gula secukup rasa

Cara-cara

1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau..Then masukan cili blender dan sedikit air biar dia mendidih dan kering skit.
2. Masukkan ayam dan paste tomyam kalau kering masukan sikit air...kacau dan biarkan sehingga ayam masak..
3. Masukkan garam secukup rasa dan biarkan sehingga bahan2 tadi sikit kering .. pastuh bole la masukkan nasi..gaul hingga sebati pastu masukkan kubis dan  gaul lagi hingga sekata.
4. Lepas nampak mcm berasap dsyat nasi tuh bole la tutup api nk serve...=))

Bahan-bahan unutk paprik campur


sedikit udang, sotong, hirisan isi ayam
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 helai daun limau purut
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tomato
sayur-sayuran (cth kubis bunga, carrot, kacang panjang)
garam dan gula secukup rasa
4 biji cili padi (diketuk)


Cara-cara


1. Tumiskan bawang putih hingga naik bau then masukkan cili giling dan tumis sampai garing.
2.Masukkan sos tiram, sos tomato dan sedikit air kacau sebati.
3. Pastuh bole masukkan udang ayam dan sotong gaul sehinngga masak jika perlu tambahkan sikit air..
4. Bila semua dah masak boleh masukkan cili padi, daun limau purut dan sayur-sayuran..gaul sampai semua masak kemudian boleh tutup api dan dihindangkan..=)











Monday, 5 December 2011

Udang Goreng Kunyit


SEDAPNYA MAKAN DENGAN NASI PANAS...=))

Udang + kunyit + garam + bawang besar + cili
masakan yang express dan sedap!!!!


Sayur Bendi Goreng Kicap


Penyakit malas nak update blog dah sampai...wuwuuwuw
nie lauk makan tengah hari kelmarin..express!!
cepat siap cepat ler makan..

Bahan dan Cara Masak
 **kuantiti ikut suka hati**

Bawang merah (mayang halus)
Ikan bilis
Cili merah (hiris)
Kacang bendi (hiris)
Kicap
minyak

Tumis bawang merah sampai wangi lepastu masukan ikan bilis biarkan hingga garing sikit..pastuh masukkan kacang bendi dengan cili merah letak air sikit dan gaul.. then bole masukkan kicap, garam dan serbuk perasa secukupnya...Gaul sampai bendi masak..boleh makan dah..=))




KoTeow Kung Fu


AMARAN : Tak perlu berkung fu ketika masak!!
tudiaa baq hang nie la menu makan malam *actually makan ptg* 
ohhh gambar di atas amat la comot..
sorie la tataw la nak berdecorate sgt...
Jom la tengok resepiii untuk 1 orang je.

Bahan-bahan 

Koteow
1 biji telur
lada hitam / lada sulah
sotong/udang/ayam
1/2 batang carrot dan sayuran lain..*optional
1 tsbp tepung jagung (larutkan dalam secawan air)
1 ulas bawang putih (cincang halus)
3 biji cili padi (di ketuk)
1 tbsp sos tiram
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara


1.Pukul telur dengan sdikit garam dalam mangkuk kemudian masukan koteow..gaul sampai telur salut semua ko toew.
2. Panaskan kuali kemudian masukkan minyak lepas tu tuangkan telur yang di kacau ng telur tadi..ratakan sikit biar nipis..
3. Balik-balikan hingga dua-dua belah masak..lepas masak boleh masukkan dalam pinggan..
4.Untuk bahan kuah pulak, Tumiskan bawang putih sehingga keperangan pastu masukkan isi ayam, udang sotong dan sebagainya...pastuh masukkan secawan air..biar hingga mendidih..
5. Lepas dah mendidih masukan cili padi, sos tiram, ada sulah dan garam secukup rsa..kalau nampak mcm dah kering tambah lg air.
6. Skrang bole masukkan semua jenis sayur-sayuran biar hingga separuh masak ataupun masak..**depend on individu**
7. Lepastu masukkan air tepung jagung tu biar mendidih dan ia akan jadi pekat...kalau nak cair skit tambah air...biaar mendidih lagi skali tutup api hidangkan..






Tuesday, 29 November 2011

Nasi Ayam Kabsa


Harinie makan tengah hari mood arab la pulak...haritu tiba2 ja rasa nk makan nasi arab kabsa
lepas tuh terus search google..jumpa mcm2 resepi tapi nenek pilih resepi dari blog Resepi Raidah
sedapp resepi tu..tak rugi kalau nk mencuba..
tapi nenek ada edit sikit la resepi tuh ikut keadaan dan situasi..
contohnya rempah kabsa tuh memang cari tak dak pown dekat alor star nie..
so nenek replace dengan rempah campur kalo nak pakai rempah briani pown bole jugak..
Lagi satu saffron kan, tak jumpa jugak so replace dengan pewarna kuning ja.
Kalau Pak Arab depa makan dengan sos yang macam air asam tu..tapi xpedas pown sebab bahan2 dia xdak cili..selalu kalo makan kat kedai nasi arab mesti frust sebab sos dia tak pedas...So arinie  nenek buat air asam untuk makan ng nasi ayam kabsa nie..baru puas hati..Kira mcm resepi arab campur melayu la nie..dah memang orang melayu yang masak kan..=))

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam (potong 4)
3 cawan beras basmati ( cuci dan rendam 30 minit n toskan)
4 1/2 cawan @ secukupnya air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi *nenek pakai butter
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih ( cincang halus)
1 batang karot (hiris panjang2)
2 biji buah tomato (dikisar)
2 sudu tomato puri *nenek x letak
1/2 sudu kecil pewarna kuning 
1 sudu besar rempah campur/rempah briani
1 biji lemon hitam/kering  *tak letak
1 biji lada bengala merah *tak letak
1 sudu kecil lada hitam serbuk
2 biji cili merah (belah 4 habagian jgn putus)
1/4 cawan kismis *tak letak
Garam secukup rasa 


Cara-cara

1. Panaskan minyak dan butter kemudian tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga,bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan tomato, pewarna kuning dan juga rempah campur, masak sehingga mendidih.
3. Kemudian masukan ayam dan juga separuh daru jumlah air yang dinyatakan di atas, masak sehingga ayam betul2 masak.
4. Masukan garam secukup rasa..**pendapat nenek biar la masin sikit sebab nanti nak masukan beras baru la rasa sekata**
5. Lepas ayam betul2 masak angkat ayam kedalam bekas lain. kemudian baru masukan beras yang direndam tadi bersama dengan carrot, cili merah dan juga air panas secukupnya.
6. Gembur nasi bila betul2 masak atau lepas 30 minit supaya nasi tidak hancur..
**nasi nenek hancur sebab dok kacau dia..tak nampak beras panjang2 tu..=((***
7. Bila nasi dah masak masukkan kembali ayam yang kita bawak keluar tadi tuh...biar 10 minit baru tutup api..
8. Bole makan dengan air asamm...=))


Bahan dan juga cara-cara nak buat air asam nie :

1 biji tomato *hiris halus
1 biji bawang besar *hiris halus
3 biji cili merah
6 biji cili hijau
1/2 cawan air asam jawa
1 inci belacan
1/2 biji asam limau
garam secukup rasa

Blender cili merah, cili hijau, belacan dengan air asam jawa (tak lumat pown xpa) lepas tu masukan dalam mangkuk, lepas tuh masukan tomato ng bawang besar..gaul sehingga sekata lebih afdal pakai tangan..ahahaha
bole hidangkan...=))


Yang nie version design tak cantik..=)) memang fail la bab2 nk mendecorasi makanan nie...


Subway Cookies


Special thanks to Rita Suzyanti Ibrahim sebab dia la yg ajar nenek buat cookies nie 
time overnight kat rumah dia dulu...
sedapp kot subway cookies nie...
dia ranggup kat bahagian tepi then bila masuk mulut kita rasa dia mcm cair...SEDAP!!!

Bahan-Bahan

2 cups Tepung naik sendiri
170g butter cair
1 cup brown sugar
1/4 cup white sugar
1 tbsp vanila essence
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 cup badam cincang
1 cup chocolate chips

Cara-cara
1. Pre-heat oven selama 10 minit..
2. Time buat cookies nieh nenek terlupa beli self-raising flour so nenek buat sendiri ja dengan cara 2 cawan tepung gandum campur dengan 1 tbsp serbuk penaik..lepas tuh ayak sebanyak 3 kali..
3. Pukul gula perang dan gula putih dengan butter cair sehingga jadi creamy.
4. Kemudian masukkan telur dan juga telur kuning, pukul sehingga sebati dan masukkan esen vanilla.
5. Dengan menggunakan spatula gaulkan tepung sehingga sekata n masukkan badam dan juga chocolate chipss, gaul sekata.
6. Sapukan loyang pembakar dengan butter then drop big, round tablespoons of sough onto the prepared cookies trays.
5. Bakar selama 15-17 minit dengan suhu 165 degree celcius..



Retrieved from Allrecepies-Subway cookies http://allrecipes.com.au/recipe/10263/-subway--cookies.aspx..

Monday, 28 November 2011

Sambal Udang


My Favourite all the time...Udang..buat la apa jenis masakan pun nenek mesti suka..
walaupun lepas makan udang nieh jerawat tumbuh
bagai cendawan tumbuh selepas hujan..mungkin nenek alergi terhadap udang..
tapi tak kesah la..udang nie sedap apa salahnya sekali sekala tumbuh jerawat kan...='(

Bahan-Bahan

1/2 kilo udang saiz sederhana
2 biji bawang besar
10-15 tangkai cili kering (rendam air panas smapai lembut)
1/2 inci belacan
1 mangkuk asam jawa
1/2 biji bawang besar di hiris
garam
minyak untuk menumis

Cara-cara

1.Blender cili kering + bawang besar + belacan+ air secukupnya sehingga lumt..ketepikan
2. Tumiskan separuh dari bawang besar yang dihiris tadi sehingga naik bau..
3. Masukkan bahan-bahan blender tadi dan air asam jawa..biarkan sehingga mendidih dan sedikit kering
4.  Masukkan udang yang telah di cuci.
5.Gaulkan sehingga udang masak..kemudia letak gula garam secukup rasa..Gaulkan sebati
6.Biar mendidih seketika dan boleh tutup api..
7.SEDIA DI HIDANGKAN




Sayur Kangkong Goreng


Harinie nenekkk sangat sangat sangat la malas nak masak..
tapi kalau tak masak lapar pulak kan
so harinie masak yang simple2 ja iaitu sayur kangkong goreng dengan sambal udang..
resepi sambal udang boleh tengok entry seterusnya..=))

Bahan-bahan
1 ikat kangkung (ikut suka la nk letak byk mana)
3 sudu besar udang kering
2 ulas bawang kecil (hiris halus)
1 biji cili merah (ditumbuk)
kicap
garam
minyak

Cara-cara
1. Rendamkan udang kering 10 minit kemudian tos dan ketepikan.
2.Tukan bawang kecil sampai naik bau kemudian masukkan cili yg dah ditumbuk tumis seketika..
3. Masukan udang kering gaul sekata.
4. Masukan ayur kangkung bersama sedikit air tutup dengan tudung periuk selama 5 minit..
5. Gaul sekata kemudian masukkan kicap dan garam secukup rasa..
6. DAH BOLE MAKAN...

Wednesday, 23 November 2011

Cendawan Goreng Tepung


Senang ja nk buat cendawan goreng nie..
bahan-bahan yang kena ada pown ikut suka hati ja kuantiti dia..
nk hidang kan mcm2 cara..ada orang makan dengan nasi
ada orang cicah dengan sos
ada orang cicah ng mayonis
nenek suka makan cicah sos ng mayonis...sedapp gilosss..
tambah pulak hujan2 nie kan makan panas2...bess giloss~~
jum la tgok resepi

Bahan-bahan

300g cendawan tiram (di carik-carikan dulu)
tepung goreng kentucky (alaa yg spicy tu)
2 biji telur
minyakk secukupnya (goreng cara deep fry)

Cara-cara

1. Basuh cendawan kemudia toskan.
2. Pukul telur dalam mangkuk besar skit yang muat dengan saiz cendawan2 tu...
3.Pastu masukkan cendawan yg dah ditos tadi...Gaul sampai rata
4. Masukkan tepung sehingga semua cendawan tersalut..lagi banyak lagi bagus..=)
5. Goreng dengan cara deep fry sehingga cendawan kekuningan..
6. Angkat dan toskan minyakkk..pastuh bole la MAMAM....


Monday, 21 November 2011

No caption just picture..


I just started my semester break...YAY!!!!


Sayur Cendawan Tiram Goreng...


Lauk makanan tengah hari nenek harinie
dah lama rasanya tak makan cendawan
sedappp gilosss cendawan tiram nie..dah la besarr dan gemok2...wee~
petang nie nak buat cendawan goreng pulak kot..=)
niee dia resepi syur cndawan goreng..SEDAP..CEPAT..SENANG
tu la slogan yg boleh diguna pakai time masak cendawan nie...
ahahhahahahah **mereng**

RESEPI nie untuk 2-3 orang ja

Bahan-bahan

100g CENDAWAN TIRAM- disiat-siatkan dengan kejam=)
4 ulas BAWANG PUTIH - di cincang halus
IKAN BILIS - ikut suka nk letak byk mana pun
1 sudu besar SOS TIRAM
1 biji CILI MERAH - di hiris halus
LADA SULAH - secukupnya
MINYAK MASAK - untuk menumis
GARAM secukup rasa

Cara-cara

1. Panaskan kuali kemudian masukkan minyak masak kemudia tumis bawang putih dan cili merah hingga naik bau.
2. Masuukan ikan bilis biarkan sehingga sedikit garing kemudian masukan sedikit air..
3. Masukkan sos tiram + lada sulah dan biarkan semua bahan tadi mendidih..sesuaikan rasa dengan menambahkan garam secukupnya.
4. Kemudian masukkan cendawan yang dah di basuh ke dalam kuali..Gaul rata dan biarkan selama 3 minit.
5.Sedia untuk dihidangkan...=)


Friday, 18 November 2011

Fried Fusilli Cheese


Today i feel like wanna cook western so i've made fried fusilli cheese and serve with coleslaw..
for coleslaw recepi please visit previous entry..=)
AWESOME!!!!!
seriously cepat kenyang makan pasta nie..tapi bila makan banyak2 rasa muak la sebab dia ada cheese..
oleh itu makan sikit2 sudah...hehehehe

:::RECEPI:::

Bahan-bahan

1/2 paket fusilli
1 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
3 sudu besar serbuk cili
1 tin tomato puree
 5 sudu besar susu segar *optional
daging ayam cincang 
2 paket parmesan cheese @ pakai je apa jenis cheese yg available dalam peti ais korang
minyak *untuk tumis

Cara-cara
1. Dadukan bawang besar dengan bawang putih kemudian tumis sehingga naik bau..
2. Masukkan ayam cincang dan sedikit air..(kuantiti air tu biar sampai daging ayam tenggelam)
3. Biar sampai mendidih masukkan serbuk cili pulak..biar sampai cili masak..(sampai xdak bau yg mencucuk hidung)
4. Bila tengok bahan2 tadi mcm dah kering sikit masukan plak tomato puree..biar sampai mendidih kemudian sesuaikan rasa dengan tambah garam or gula.. gaul sebati
5. masukkan cheese dalam bahan2 tadi biar sampai dia cair 
6.last sekali baru masukkan fusilli kacau sehingga dia kering..(nk basah2 pown bole)
7. Hidangkan dan makan!!! yey~~




Coleslaw


Nak buat entry double recepi ke??
xpayah la nanti panjang sagt pulak..oke jum kita cerita pasal resepi COLESLAW dulu..
kawan2 nenek suma puji sedap rasa mcm KFC pnya coleslaw..
Special thanx to classmate nenek nama dia YANA ARiFFIN..
dia la yang bagi resepi nie..=)
Mudahhh sangat nak buat coleslaw nie...selamat mencuba..=)

:::RESEPI::

Bahan-bahan

1 biji kubis 
3 batang carrot / lobak merah
1 botol mayonis lady's choice *nenek pakai yg buat coleslaw tu
50ml full cream milk **kalo nk lebih pown bole
1 sudu teh cuka
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

1. Basuh kubis dan carrot lepas tuh cincang sehingga halus **nenek parut/ sagat je **
2. Gaulkan dengan mayonis sehingga sebati.
3.Masukan susu segar + cuka + gula garam secukup rasa.Gaul sampai sebati.
4. pastuh bole la simpan dalam peti ais.Hidang time sejuk SEDAP giler!!!

TIPS 
1. cuka tuh bole replace dengan limau kasturi..
2.lepas tuh resepi nie bole ja main campak2 ikut suka hati..hehehehe janji bahan2 dia sama.
3. Ada sesetengah org tambah mix vege or brocoli or pakai kubis purple tuh..masukan je apa yg korang nak..


~SELAMAT MENCUBA~





Kek Sultana / Kek Buah


sebenonyeee kek buahhh nie buahhh dia byk jugak yang jatuh..
sebab dia kan buah tak cukup kering time jemur..
check it out recepi jom..

BAHAN-BAHAN

280 mentega
230 gula halus
5 biji telur
1 sudu besar gliserin
200g tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar susu tepung
250g kismis
60g tepung high protein

CARA-CARA
1. Seelok-eloknya kan kering kan kismis tuh semalaman lepas tuh gaulkan dengan tepung high protein.ketepikan
2. Lepas tuh ayakkan tepung gandum dengan serbuk penaik.ketepikan
3. Putar mentega dan gula halus sehingga lembut dan gebu.
4.Campurkan telur satu persatu dan putar sehingga lembut tidak berbintil-bintil
5. Kemudian tambahkan gylserin , susu tepung dan tepung + serbuk penaik yang dah ayak tadi dan pukul sehinnga sebati.
6. Dengan menggunakan spatula campurkan kismis yang dah digaul dengan tepung high protein dan adun sepenuhnya.
7.Bakar pada suhu 180 degree selama 60 minit..




Monday, 31 October 2011

FINAL EXAM.....

Pejam celik pejam celik dah final exam!!!
whoaaaaaa
Sila doakan kejayaan beta...=D



Sunday, 23 October 2011

RED VELVET CUPCAKES


..I'm dedicate this sweet lovely cupcake to all person that have brighten up my day..LOVE 4 eva!!!!

 Red Velvet Cupcakes nie nenek combine resepi dari beberapa blog iaitu



Resepi diorang nie nenk edit2 sikit sebab sesetengah barang nk buat cakes tak dak kat rumah
malas nak g beli..buat ikot apa yang ada dalam rumah ja..
CUPCAKES nieh comel dan sedap...
Tak RUGI kalau nak try..adunan ni dapat dalam 10 cup je..kalo sapa2 nak buat lebih bole la gandakan semua bahan2 nie..=)))


::RESEPI::

BAHAN-BAHAN
1 1/4 cup tepung gandum
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp garam
1 tbsp serbuk koko
1 1/2 tbsp pewarna merah
1/2 cup minyak jagung
3/4 cup gula icing
1 biji telur **suhu bilik**
1/2 tsp esen vanilla
1/2 cup buttermilk (kalau xdak gunakan 1/2 cup full cream milk + 1/2 tsp vinegar)
1/2 tsp vinegar
1/2 tsp soda bicarbonate

CARA-CARA
1. Ayakkan tepung gandum + baking powder + garam (BAHAN A)
2. Sediakan buttermilk dengan cara mencampurkan cuka dan jugak full cream milk..(BAHAN B)
3. Campurkan serbuk koko dengan pewarna merah kemudian kacau hingga sebati.(BAHAN C)
4. Dalam mangkuk adunan, campurkan gula dan juga minyak jagung dan kacau gunakan mixer sehingga kembang putih gebu.
5. Kemudian masukkan telur + esen vanilla + BAHAN C..kacau sehingga sebati.
6. Masukkan tepung gandum selang seli dengan Bahan B..ulang sehingga habis.
7. Last skali, combine soda bicarbonate dengan vinegar dalam mangkuk lain kemudian tuang dalam mangkuk adunan..kacau hingga sebati..
8. Tuang dalam cawan cupcakes..**separuh je** bakar pada suhu 170 degree celsius selama 18-20 minit


For the cream cheese frosting

125g cream cheese,softened
50g butter,softened
1/2 cup icing sugar
1/2 tsp vanilla essence
1 tsp lemon juice ( nenek guna 1 tsbp oren sunquick)

::step to prepared::

campur semua bahan dan pukul hingga jadi kembang dan putih..untuk mendapat kan frosting yg putih gebu gunala cream cheese philadelphia..=)


LOVE ME??? EAT ME..=)


FOR THOSE WHO LOVES ME..=P


FROM THE INNER SITE...

Saturday, 8 October 2011

Kek Mentega Pelangi


ohh kaler kek terlalu garang la...niat dalam hati nk bg sweet ja...
esok nenek dah kena balik ipoh
balik kolej = assaigment + quiz +tension + stress
normal la tue jadi student kan igt senang ka nak berjaya..=P
Bak kata J.G Holland 

"God gives every bird its food, but He does not throw it into its nest"

so kita selaku umat islam dan juga hamba Allah yang kerdil nie kena la ikut step yang betul kalo nk berjaya
first kena BERUSAHA
second kena BERDOA'
third lepas berusaha dab berdoa baru kita BERTAWAKAL!!!
kalau kita dah berusaha tapi still tak dapat jugak mesti ada hikmah di sebalik kejadian...
oke cukup la sesi motivasi harini..ahahahhahaha
jum tgok resepi..

Bahan-bahan

250 g Mentega
220 g gula halus
210 g tepung gandum
5 biji telur
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanila
pewarna makanan (violet, blue dan apple green)

Cara-cara

1. Ayakkan tepung dan serbuk penaik sebanyak 3 kali. Ketepikan.
2. Krimkan mentega dan gula hingga kembang dan ringan.
3. Masukkan telur satu per satu dan kacau sebati.
4 Tuangkan esen vanila dan esen ros. Kacau lagi supaya adunan menjadi licin dan ringan.
5. Kaupbalikkan tepung ke dalam adunan hingga sebati.
6. Bahagikan bater kepada 3 mangkuk kecil.
7. Tuangkan beberapa titik pewarna makanan ke dalam mangkuk tersebut dan kaup balikkan supaya warna sebati dengan bater.
8. Sudukan 2 sudu besar bater kuning ke tengah-tengah loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
9. Sudukan 2 sudu besar bater merah jambu di atas bater kuning.
10. Lakukan yang sama kepada bater hijau dan biru. Ulangi proses ini sehingga semua bater telah habis digunakan.
11. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 45 hingga 50 minit. 

**resepi nie di ambil dari fotopages mamafami terima kasih di ucapkan kepada beliau kerana sudi berkongsi resepi**





Friday, 7 October 2011

Kerabu Mangga


..masakan tradisional..
first time buat tanpa di perhati oleh mummy
dapat resepi pown dari mummy saye jugak...wiwiwiwiwi 
2 minggu lepas sangat la busy dengan asaigment presentation result midsem
semua kena selesai kan..=_='
jadi bila nk hilangkan stress main la masak2 bagi kawan2 makan
jum usha resepi

BAHAN-BAHAN

2 biji mangga muda *saiz sederhana**
100 ml santan cair
2 biji cili merah
5 biji cili api
belacan (lebih kurang 2 cm)
5 sudu besar asam jawa
bawang kecil *hiris*
1 camca besar kerisik
1 ekor ikan kembung **direbus n amik isi sahaja**

CARA-CARA
1.tumbuk cili merah, cili hijau dan belacan hingga lumat dalam lesung batu kemudian masukan asam jawa gaul hingga sekata then masukan isi ikan
2. masukkan santan di dalam mangkuk kemudian masukan bahan2 yang ditumbuk tadi..
3. gaul hingga sekata kemudian masukkan bawang yang di hiris tadi..gaul lg.
4.masukan garam dan serbuk perasa sampai rasa sedap...**HAHAHA ayat apa ni??**
5. last skali baru masukkan mangga yang di racik halus2 tuh..gaul sampai sebati and mix well..

TIPS : untuk memudahkan kerja dan menjimatkan masa..masukkan semua bhan2 yang ditumbuk, santan , mangga ke dalam tupperware..then tutup tupperware goncang la sampai sebati...

Saturday, 24 September 2011

KAWAN KARIB..=)

hari nie entry tak da kaitan langsg dengan makanan..
sorie ye...
arinie nak cerita pasal kawan karib saya..kalo time sekolah rendah dulu-dulu kalo ada kawan baik mesti xbagi dia kawan ng org lain kan..tuh budak2 punya perangai..
bila kita dah besar baru tau yang SHARING IS CARING tuh lag bermakna...=)
entry kali nieh nak cerita pasal 
RITA SUZYANTI
korang kenal ke??konfem la tak kan...jap2 nk bg tegok gambar sket

**rita ialah gadis yg baju sama kaler ng karpet tuh**
ahahahahaha
ni
apa yang spesial nya pasai dia nie??
sejak bila aku kenai dia??
berapa lama perkenalan kami??
mcm mna boleh jadi kawan baik???

oke jum kita go through one by one
1. dia nie special sebab dia suka sacrifice untuk org lain lepas tuhh dia jenis yang x berkira pulak tuh..kadang2 sampai rsa kesian kat dia...=)

2. aku kenal dia sejak masuk mrsm kp..kami satu bilik time form 4...first time jumpa mmg lemah lembut habis la...pijak semut pown xmati..ahahah tapi bila dah lama kenaiii cisss x la lembut sgt bdk nieh.. time skola dulu time baru2 masok ada satu ceramah agama kat dewan aku duduk sebelah dia mmg bosan gila ceramah tuh and aku ngantuk gila la...pastuh pusing kiri aku nmpakk bahu dia...dalam hati dok monolog sorang2 ''syoknya kalo boley landing atas bahu dia ni.." tapi takot maklum la baru kenal..muka dia pown cop2 brutal gitu....hahahahahahaha

3. Kami berkawan so far baru 3 tahun..xlama pown kan tapi kami still keep in touch walaupun lepas skola masing2 bawa haluan masing2..selalu colling2 untuk teman p toilet...ahhaha
xsenonoh kan!! tapi xkesah pown bole hilangkan stresss time study sebab kalo rita coll ja mesty sembang benda lwak2 n bengong2...

4. Macam mana bole jd kawan baik??? aku pown xtatw mcm mana..sedar dah berkawan sampai sekarang...mungkin tuh jodoh kowtt...=P lagi satu aku xpernah terasa hati dengan apa yg dia ckap sebab dah mmg mcm tuh cra kami bersembang kadang2 org yg baca komen2 kat fb akan cakap kami nie kasar jugak la sebab kalo gerammm terus ja tulis "najis betol la hg nieh" pastuh ''Haram J la hg nie" 
tapi bukannya serius pown..hehehehe

SEMOGA PERSAHABATAN KITA KEKAL HINGGA AKHIR HAYAT

terima kasih sebab bg hadiah kat aku
aku rsa bersalah pulak sebab xbg hadiah apa2 pown kat
hang time besday
wuwuwuwuwuwuwuwu **tacing dak rita??***
nanty aku bg hadiah kat hg plak tggu masa ja taw....

dia nie maseh selamat dalam jgaan aku...hari tu nak buat entry khas pasal nie tapi xsempat..tataw la sebab apa xsempat ari tuh...

LOVE U FOREVER!!! mumuaaakkhhhh


Sunday, 28 August 2011

Kuih Ketayap

Kuih apa yang paling alim???
~kuih ketayap~
hahahaha bonggok punya teka-teki
nak update resepi kuih ketayap
simple je resepi dia...


Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
 (blend 3 helai daun pandan dengan 1 cawan air dan tapiskan)
1 biji telur telur
2-3 titik pewarna hijau
1/2 kelapa parut
bahan inti
150g gula merah
1/2 kelapa parut
1/2 cawan air

minyak masak

Cara-cara
1. Untuk inti masukkan semua bahan-bahan inti dalam periuk, masak gunakan api sederhana sehingga dia jadi melekit-lekit. Angkat dan ketepikan
2. untuk kulit kuih ketayap pula, masukan semua bahan kedalam mangkuk kacau dan tapiskan.
3. panaskan pan yang telah di leserkan dengan sedikit minyak..
4. tuang sesenduk adunan kulit dan lengang-lengangkan kuali agar dia jadi bentuk bulat
5. masak beberapa minit (2-3minit) kemudian angkat
6. masukkan inti di hujung kemudian lipat kiri dan kanan kemudian gulungkan sehingga hujung..
7. Ulang semua step di atas sehingga habis adunan...

Puding Roti Pelangi

Resepi asal dari hanamemories
thanks so much sebab puding nie sangat-sangat sedap...
hari tuh time buat BBQ dengan classmate nenek buat puding nieh
semua org suka makan
sampai tak cukup, ada jugak yang tak sempat nk makan..


Alamak nipis plakk puding nie...Kalau tebal sikit mesty lagi cantik..=)

Bahan-bahan

4 keping roti
2 biji telur
3 tbsp cawan susu pekat
1 tin susu cair
sepeket serbuk agar-agar
1/2 cawan gula
2 sudu besar butter (cairkan)
230 ml cawan air
pewarna


Cara-cara

1. Didihkan agar-agar dan gula bersama dengan 230 ml air ke dalam periuk.
2. Blend roti + telur + susu pekat + susu cair + butter sehingga lumat.
3.kemudian masukan kedalam periuk agar-agar yang didih tadi
4. Kacau rata sehingga sebati kemudian matikan api.
5. Bahagikan kepada tiga bahagian  dan masukan pewarna pilihan kacau hingga sekata
6. Untuk buat marble, ambil sesenduk color merah dan tuang di tengah2 kemudian ambil sesenduk color kuning tuang diatas warna merah tadi, biar puding bergerak sendiri tak payah ratakan di sekeliling loyang, Kemudian ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 warna kuning pula..Ulang step tersebut sehingga habis.
7.Simpan dalam peti sejuk.bila dah mngeras bole stat makan..=))