you are lucky number~~

free counter

Thursday, 19 May 2011

Blueberry Cheese Cake..

Blueberry Cheese Cake dalam kegelapan

Dah lama blog nieh di anak tiri kan sebab bz la....
kelmarin pergi MRSM Kupa amik sijil one of my tecer 
ckap pasal blog nieh..huhuh
rasa bangga kott...=)
jum check resepi BLUEBERRY CHEESE CAKE...

Bahan-bahan

250 g cream cheese
2 biji telur gred A
100g whipping cream
80g gula castor
2 tbsp tepung gandum
1 tbsp oren sunquick
1/2 tsp esen oren

Cara-cara
1. Mula2 skali kita kena buat base dulu..nk buat base nenek guna biskut marie yang dihancurkan lepas tuh gaul dengan marjerin sampai boleh dikepal2..
2. tekan-tekan di dalam loyang mcm gambar di bawah...pastuh biarkan dalam peti sejuk untuk seketika.
 
3. so sekarang kita prepare cake dia plakkk...1st masokkan cream cheese dengan gula kacau guna mixer sampai gebu n kembang.
4.masukan telur sebiji demi sebiji dan mix sampai sebati.
5. masukan whiping cream + tepung + sunquick + esen oren dan kacau sampai sebati..
6. tuang adunan ke dalam  loyang yg dalam peti sejuk tuh.
7. Then bakar guna kaedah water bath dalam oven yg bersuhu 150 degree selama 50 minit.
8. Biarkan sampai sejuk baru letak filing blueberry kat atas....=)


nie la rupa dia lepas di bake!!


 tudia letak Blueberry filing dah!!


 JOM MAKAN!!!bukak mulut cepat nk suap....ngee~




5 comments:

Auni Aqilah said...

woooosssshhhh!!!
terliuqqqqq :p

Auni Aqilah said...

woooosssshhhh!!!
terliuqqqqq :p

NENEK SIHIR n WANIE said...

nak ke auni???meh cni nk suapp...heheh

atiq said...

wooohoo. thanks ea share resipi kek ni.

pasni kalau ada resipi kek ke muffin ke boleh share lagi :)

NENEK SIHIR n WANIE said...

bole jee...no hal...=P