you are lucky number~~

free counter

Wednesday, 6 July 2011

Apam Polkadot


Hello this is APAM POLKADOT not MUSHROOM dalam kartun disney..hehe
akhirnyaa tertunai jugak hasrat nak buat apam comey nie..
selalu view blog orang lain mesti ada buat apam polkadot nie..
tapikan apam polkadot nenek nie dia tak bulat2 dia jadi shape ikot suka hati dia...ahahaha
terima kasih pada tuan punya resepi sheely
sedap gileerr kot!!!!
dah la comel..alolololo
excited time buat apam nie.ngee~ nanti nak try buat bentuk lady bird la plak...

:: RESEPI ::

BAHAN-BAHAN

  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa (nenek pakai strawbery)
  • pewarna

  • CARA-CARA
  • 1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  • 2.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  • 3.Masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
  • 4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  • 5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkaN
  • 6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  • 7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak


first time buat semangat gileerr...=)

.....RASA DIA SEDAP N COMEL......


cehh tiba-tiba  plak nk mencapup dalam entry ni..

2 comments:

Gagak said...

macam cendawan dalam super mario. cendawan 1 Up..hahah

mesti sedappp ni kan..

jom kira teh tarik

My Airul... said...

mcm best je.. anta la kt umah skit.. hehe..