you are lucky number~~

free counter

Saturday, 27 August 2011

Tiramisu

"Tiramisu is a popular Italian dessert'' kata Wikipedia...
hari tu buat tiramisu tapi bagai dikata la kan
tak sempat nk update kat blog nie
skrg baru la berkesempatan nk update blog...
Resepi tiramisu nie dapat dari sorang cikgu yang mengajar kat Kolej Komuniti
dia ngajar bahagian masakan mcm tuh kot....
sedapp giler la!!! 5 Star recepi nie...=D
Nenek buat dalam 2 bekas :
1- dalam loyang segi empat
2- Dalam tupperware lusinar


nie rupa tiramisu dari atas...Love2 gitu..=)

Bahan-bahan

1 bungkus Biskut Lady's Finger
A- 500g Cream cheese
B- 150 g gula castor
C- 2 biji kuning telur bersama 3 sudu besar gula castor (renehkan secara double boil) untuk sebatikan.
D- 200g krim putar

sirap kopi 
satu paket kopi segere
125 g gula castor
400g air

Cara-cara
1. Sediakan sirap kopi dengan cara masak campur sepaket kopi + gula castor + air then masak sampai mendidih..
2. Putar bahan A dan B sehingga sebati dan tidak bergentil
3. masukkan C dalam adunan dan kacau sebati
4. Kemudian tambahkan D dalam adunan kacau sampai sebati
 (masukan 3sudu besar sirap kopi dlam adunan)
5. Rendam Lady Finger's dengan kadar segera dan susun dalam acuan


6. Masukan aduanan  cheese dan sapu rata


7. taburkan dengan serbuk koko ataupun milo **kalau nk halus tapiskan**


8.Repeat step 5-7 sehingga habis adunan...lepas tu sejukan dalam peti ais 3-4 jam
kemudian boleh makan....=)

nie version dalam tupperware...bole la tgok layer by layer kan..

TIPS : Kalau nk buat love mcm gambar atas tuh gunting kertas A4 jadi bentuk love lepas tuh tapiskan serbuk kopi ke atas adunan...dah SIAP!!!








No comments: