you are lucky number~~

free counter

Sunday, 23 October 2011

RED VELVET CUPCAKES


..I'm dedicate this sweet lovely cupcake to all person that have brighten up my day..LOVE 4 eva!!!!

 Red Velvet Cupcakes nie nenek combine resepi dari beberapa blog iaitu



Resepi diorang nie nenk edit2 sikit sebab sesetengah barang nk buat cakes tak dak kat rumah
malas nak g beli..buat ikot apa yang ada dalam rumah ja..
CUPCAKES nieh comel dan sedap...
Tak RUGI kalau nak try..adunan ni dapat dalam 10 cup je..kalo sapa2 nak buat lebih bole la gandakan semua bahan2 nie..=)))


::RESEPI::

BAHAN-BAHAN
1 1/4 cup tepung gandum
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp garam
1 tbsp serbuk koko
1 1/2 tbsp pewarna merah
1/2 cup minyak jagung
3/4 cup gula icing
1 biji telur **suhu bilik**
1/2 tsp esen vanilla
1/2 cup buttermilk (kalau xdak gunakan 1/2 cup full cream milk + 1/2 tsp vinegar)
1/2 tsp vinegar
1/2 tsp soda bicarbonate

CARA-CARA
1. Ayakkan tepung gandum + baking powder + garam (BAHAN A)
2. Sediakan buttermilk dengan cara mencampurkan cuka dan jugak full cream milk..(BAHAN B)
3. Campurkan serbuk koko dengan pewarna merah kemudian kacau hingga sebati.(BAHAN C)
4. Dalam mangkuk adunan, campurkan gula dan juga minyak jagung dan kacau gunakan mixer sehingga kembang putih gebu.
5. Kemudian masukkan telur + esen vanilla + BAHAN C..kacau sehingga sebati.
6. Masukkan tepung gandum selang seli dengan Bahan B..ulang sehingga habis.
7. Last skali, combine soda bicarbonate dengan vinegar dalam mangkuk lain kemudian tuang dalam mangkuk adunan..kacau hingga sebati..
8. Tuang dalam cawan cupcakes..**separuh je** bakar pada suhu 170 degree celsius selama 18-20 minit


For the cream cheese frosting

125g cream cheese,softened
50g butter,softened
1/2 cup icing sugar
1/2 tsp vanilla essence
1 tsp lemon juice ( nenek guna 1 tsbp oren sunquick)

::step to prepared::

campur semua bahan dan pukul hingga jadi kembang dan putih..untuk mendapat kan frosting yg putih gebu gunala cream cheese philadelphia..=)


LOVE ME??? EAT ME..=)


FOR THOSE WHO LOVES ME..=P


FROM THE INNER SITE...

4 comments:

missmz said...

Salam. Saya dah try buat RVC nih. Sedap. Mintak izin salin resepi yek. Tq.

Nenek Wanie said...

waalaikumusalam, sila la amik resepi nie,..=D

El Lynn said...

assalamualaikum... saya nk terai resipi nie yea... teringin sangat nk buat red velvet

Nenek Wanie said...

El lynn try la x rugi sebab sedap...=))