you are lucky number~~

free counter

Wednesday, 21 December 2011

Easy Chocolate cake..


Dah lama nenek tak come out dengan bakery-bakery nie..lately asyik post pasai lauk pauk ja kan..
so kali nie buat experiment kek yang kecikkkkk je...mesti pelik kan apesal la nk buat kek kecik2 nie??
sebenarnya nenek tertarik nak try resepi 5 minute chocolate cake tu...alaa cake yang buat dalam mug tu.. tak payah pakai mixer bakar pown dlam microwave selama dua minit...menarik kan...
visit this we for futher information clicks 5 minute chocolate cake..=))
Nenek modified sket resepi tu...tak bakar pakai microwave pown nenek kukus kek tu dalam mngkuk yang kecik...so ni la hasil dia....orang dalam rumah nenek nie sebenarnya tak suka sangat kek chocolate kalo buat besar2 takot membazir plak sebab tak larat nak habiskan sorang2...Jom tgok resepi dia!!!

Bahan-bahan

4 tbsp tepung gandum
4 tbsp of brown sugar
2 tbsp serbuk koko
1/4 serbuk penaik
3 tbsp wisked egg
3 tbsp fullcream milk 
3 tbsp melted butter
1/4 tsp esen vanilla

Cara-cara

1. Ayak tepung, serbuk penaik dan juga serbuk koko dalam satu mangkuk.
2. Dalam mangkuk lain gaulkan gula dengan butter cair sehingga sebati kemudian masukkan telur dan juga esen vanilla dan susu, gaul lagi sehingga sekata .
3.Masukkan semua bahan2 yang di ayak tadi kemudian gaul hingga sekata dan tidak berketul-ketul.
4. Tuang dalam mangkuk lain atau dalam mangkuk yang sama dan kukus hingga masak..(lebih kurang 1ominit)
5. Bila dan sejuk bole la letak topping dan hias..untuk resepi topping clicks SINI...

Tips : guna magkuk kecil ja agak2 besar mug cukup..tak perlu yang besar-besar sebab adunan nie sikit ja..


result exam dah keluar..=))
Alhamdullilah atas semua yang berlaku kerana semua pasti ada hikmahnya..






No comments: