you are lucky number~~

free counter

Sunday, 17 April 2011

Masak Lemak Cili Api Ayam..

every weekend kat umah sewa kan nenek rajin la jgk masak
mcm2 dah nenek buat tapi xsempat nk update
maklumla hidup bz sgt...ich3
masak lomak niehh dah lama buatt cma baru arini sempat nk tlis kat blog...
resepi nie untuk 10 org makan...ramaikan 0-o


BAHAN-BAHAN

1 1/2 ekor ayam
(potong ikot suka hati)
25 biji cili api
 (kurangkan kalo x nak pedas sgt)
3 biji cili merah
4 batang serai (di titik)
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 sehelai daun kunyit (dihiris)
2 keping asam gelugor
2 paket santan (kalo nk cair krgkan sket)



CARA-CARA

1. Cili api, cili merah, bawang putih,dan kunyit hidup ditumbuk sehingga lumat.
2. Masukkan ayam, serai dan bersama bahan-bahan yg ditumbuk tadi ke dalam periuk goreng tanpa minyak sehingga ayam kecut dan keluar air.
(seperti gambar dibawah)


kecutkan lagi..

3.selepas ayam dah kecut masukkan santan dan sedikit air, kemudian masukkan asam keping
dan biarkan sehingga mendidih.
4. sesuaikan rasa dengan tambah garam dan serbuk cukup rasa..kacau dan biarkan sampai mendidih lagi..kemudian tutup api.
5. For final touch up taburkan daun kunyit yg dihiris tadi..DONE!!



moh le makan...=)

 ishh tengkok ayam nieh buat spoil la...
buruk dh gambar nieh...
actually nenek tak sempat nk setting elok2 masak lemak nieh sbb suma org dh kalut nk mkn...
lpas makan semua menangis berjemaah sebab pedas..hahahah
padan muka...=)



Friday, 15 April 2011

Almost End~

27 april 2011 dah stat exam final!!!!
waahhh cepat gila masa berjalan
sepantas kilat!!!
mmg SEM 2 nieh sangat2 gila okeyh!!!
hidup kucar- kacir rushing semacam ja..macam2 benda jadi
ada bes ada sedeyhh ada tension
miserable!!~
HIDUP MEMAnG BUKAN MUDAH


this sem start stay kat rumah sewa..ada mcm2 ragam..
hujan panas  kitorang redah ja..
mcm pic kat ats niehh balik rumah dlam keadaan basah lenjun sbb xsangka hujan petang tuh
suma org xbawak payung....

sem nieh jgk aku masok sport carnival...
main BOWLING..hhuhuhu
x pernah terpikir pown nk participate game niehh....
pastuh ada sorang kawan aku ajakk join game nieh suka2...suka2 pown time game tuh nervous nak mati kowt...malam tuh lwan 3 game...1 group ada 4 org = 2 boyz 2 gurlz
2 org laki tuh xpayah cakap la mmg teror kowt...kalo ikot mark individu diorg dalm top 10 la..
tp not bad la group aku dapt number 5 daripada 16 group...huhuhu

 muka nervous jaaa...huhu



sem nieh keja2 dalam lab best!!
gambar atas tuh cream yg aku buat..lecturer yg ngajo subject nieh bess
dia bg ja kalo nk bawak balik cream nieh sbb dia kata bole gna...
pastuh dalam lab pown 
buat lozenges = lebih kurang strepsils
buat minyak cap kapak (almost same )
buat suspensionn = mcm scot emulsion tuh
buat capsule = ubat2 yg kita selalu dpt tuh
buat ointment = balm yg kita gna time selesema tuh...

nie lozengess yg lebihhh so bwak balik rumah...
pliss jgn mkan!!!!
heheheh aku pown xyakin dgn hygiene dia...

Pn.shida kami pnya supervisor untuk subject elective
subjek tuh mcm wat thesis la..kena researchh suma
tajuk pown xpilih lagi nk buat apa...huhu

last class ng pn.shida....she's really awesome!!!!