you are lucky number~~

free counter

Tuesday, 28 June 2011

Asam Pedas Melaka


Hari ni nenek try masak ASAM PEDAS MELAKA...
selalu kalau sebelah utara asam pedas bukan mcm ni..
asam pedas utara x payah tumis..ala2 makanan diet laa tanpa minyakk...
hari tuh time kat rumah sewa nenek ada la masak asam pedas utara
pastu salah sorang kata pelik sebab tuh bukan asam pedas dia cakap..so explain la kat dia
kalo sebelah utara memang kalau asam pedas memang tak tumis..
pastuh tengah jalan-jalan kat MyResepi tekan asam pedas melaka pastuh jumpa satu resepi dari
terima kasih yer memang sedaapp tapi nenek ada ubah sikit ikut suka hati
dan ikut sedap lidah...ahahahahha
jom tengok bahan-bahan dan cara-cara dia....masakan nieh untuk 3-4 orang makan je..

BAHAN -BAHAN

 2 ekor ikan kembung (ikan lain pon bole)


*bahan untuk dikisar*
3 ulas bawang merah
3 ulas bwang putih
halia
kunyit hidup
cili kering secukupnya

1/2 biji bawang besar (dihiris halus)
1 suduh teh halba campur
air asam jawa secukupnya
1 biji tomato (potong 6)
1 batang serai (diketuk)
1/2 bunga kantan
daun kesom secukupnya
minyak masak 

 nie halba campur

 daun kesum nenek pakai banyak tu ja...

CARA-CARA

1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang besar dan halba sehingga naik bau dan garing
2. masukkan bahan- bahan yang di kisar bersama dengan serai+ daun kesum+ bunga kantan
3.biarkan sampai bahan-bahan tadi naik minnyak
4.masukan air asam jawa dan air kemudian biar sampai mendidih
5. suaikan rasa asam pedas dengan tambah garam atau gula.
6.masukkan ikan kemudian biar sampai mendidih lagi
7.last skali masukkan tomato..biarkan sampai layu kemudian bole dihidangkan...=)



*mengantuk*




Wednesday, 15 June 2011

Roti Jala dan Kuah Durian


ada kisah di sebalik cerita sebenarnyaa pasal roti jala ng kuah durian nieh...
kalau kat area-area utara nieh selalunya org makan dengan kuah kari kan
lepas tu hari tuh time kat ipoh lunch kat  foodcourt greentown mall
ada la satu kedai makan tuh dia jual makanan goreng2..
 ada jugak kueh2 .ada jugak roti jala....
pastuh ada sorang pakcik nieh dia mai amik roti jala tuh dlam 4 keping kot pastuh dia mintak kuah kata akak yang jual kat kedai tuh...akak kat kedai tuh pon bg la kuah durian niehhh
nenek terkejut tgokk..biar betolll makan dengan kuah niehh....
pastuh tnya la kawan-kawan yang ada kat situ...depa kata ''normal la tu''..pastuh kan tak puas hati kan masok kelas tnya pulak kawan-kawan seNegeri plakk 
depa kata tak pernah taw pon....ahahahahaha kesimpulan kat sini 
"semakin jauh merantau semakin banyak pengalaman yang kita dapat"
weeewiitttt
kebetulan hari tu mak kepada roomate nenek bawak duriannn banyakk jugakk
pastuh decide nak buat pengat durian makan dengan roti jala..
tak pelik pown sebenarnya...hehehe

RESEPI-RESEPI

Roti Jala
3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air masak ( kalo pekat tambah lagi air)
2 1/2 tsbp minyak masak
1 biji telur
pewarna kuning ( sikit ja just nk bg color)
secubit garam

cara-cara
1. Gaulkan semua bahan2 diatas sampai sebati kemudian blender adunan tu sampai halus
2. Test tuang ke dalam acuan dia pastu tengok kalo dia keluar tak putus-putus boleh mula jala atas kuali.
3.griskan kuali ng minyak masak pastuh jala adunan tadii, biar 3,4 minit pastuh boleh dilipat2 ikut suka hati..=)

next recipe : 

Kuah Durian @ pengat durian

10 biji isi durian (tak asingkan isi ng biji pon xpa)
2  senduk gula pasir
gula merah (optional tak letak pon xpa)
1 biji kelapa parut
5 sudu besar sagu (rendam dulu)
4 helai daun pandan
secubit garam

cara-cara
1.Masuukan santan garam dan gula dalam periukk biarkan sampai gula larut
2.Sesuaikan rasa kalo nk lemak siket tambah garam kalo suka manis2 tambah gula lagi
3.Masukkan isi durian + daun pandan + sagu masak sampai sagu kembang.
4.pastuh bole di hidangg n makan ng roti jala...=)



Saturday, 4 June 2011

crispy roll...


penah makan kudap-kudap nieh????
SEDAP~
nenek tataw nama betol dia apa...selalu dok panggil ''crispy roll" ja..
bahan-bahan nk buat dia pon senang gilo!!!
kalo mengadap benda nieh memang tak ingat dunia..
sambil study makan nieh la paling bes.. tgok2 buku dah comot...ahhaha
bonggek kann...

BAHAN-BAHAN
kulit popia (saiz yg besar pastuh potong 4 bhgian)
1 cawan nestum
1 cawan gula
3 sudubesar susu tepung
minyak untuk goreng

CARA_CARA

1.blender nestum dan gula sampai halus kemudian gaul sampai sebati..
ketepikan


2.gulung kulit popiaa **mcm gambar bwah ni**


3. gunting ikut citarasa masing-masing. Kalo nenek gunting serong-serong mcm gambar di bawah.


4. Boleh la start menggoreng jangan sampai hangit...heheh
**nenek goreng sambil berangan tuh la sebab hangit**


5. boleh la salutkan popia yang di goreng dengan nestum + gula yang di blend tadi..


HANGUSSSS!!!!**akibat byk sgt berangan**
tapi seyess sedap!!!!
JOM MAMAM.....nom..nom..nom

Moist chocolate cake**without butter**


cake yg nenek buat untuk di bawa pulang ke rumah kedua...
alhamdullilah mendapat sambutan hangat oleh 
rakan-rakan sebaya..
actually cake nieh di buat hari sabtu lepas..tapi sebab masa tak mengizinkan
terpaksa la postpone nk update post pasal cake niehh...
sekaranggg bole la nk berblogging selalu sbb ada kawan baru iaitu MR.berokband....
yay!!!
dah2 jum tgok resepi..sebenarnya kan nenk dapat resepi nieh dari MyResepi
tapi xigt dipost oleh sapa....main print skrin ja...
last2 nama tuan pnya resepi tertinggal..mintak maap yer..=)
lagi satu kan nenek buat half sahaja dari resepi akak tu...
mmg bykkk puas makan..

BAHAN-BAHAN
(sebiji cake)
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
2 cawan gula yg dikisar halus (nenek pakai gula castor)
1 cawan serbuk koko van houten (nk pakai yg lain pown bole)
1/2 cawan serbuk milo
1 1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan air panas mendidih
1 sudu teh serbuk penaik
2 biji telur saiz sedang

CARA-CARA
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. kemudian masukan tepung-tepung + serbuk milo+ serbuk milo + susu pekat+ minyak masak lepas tu kacau sampaii sebati.
3. massukan air panas mendidih dalam adunan tersebut dan kacau sampai sebati.
4. masukkan adunan kedalam loyang yg dah di sapu mentega
5.bakar dengan kepanasan 160 degree selama 45 minit atau sampai masak...

6. untuk buat topping kita cuma perlukan 1 cawan minyak masak, 1 cawan serbuk koko dan satu cawan susu pekat manis...panaskan semua bahan tersebut atas api perlahan sampai pekat..kemudia tutup api..dan di-Topping kan atas cake...=P