you are lucky number~~

free counter

Sunday, 8 January 2012

Carrot Cakes..


Assalamualaikum readers..=))
Mula-mula nk ucap terima kasih kat Kakak nenek (Puteri Lindungan Bulan) sebab dia pnya idea la nk buat cake nie..sebenarnya nie projek bersama tapi nenek la yang conquer bahagian2 kacau2 kek nie
dia kena buat keja remeh mcm parut lobak merah, perah jus nenas dalm tin tu pastu kena ketuk2 walnut...
kesiannn...Tapiiii kek nie sedapp giloss!!!!! tak bohong..time bakar tu bau harum dia seluruh rumah boley bau...Thank kepada tuan punya resepi..

SUMBER RESEPI : koleksi1001resepi 

Bahan-bahan

2 cawan Tepung Gandum
2 tsp baking powder
1 1/2 tsp soda bicarbonate
1 tsp garam
2 1/2 tsp cinnamon powder (kalo nk kek cerah sikit letak 2 tsp pon dh cukup)
4 biji telur (Gred A)
1 1/2 cawan minyak jagung/minyak sayuran
2 cawan gula kaster
2 3/4 cawan karot yang diparut kasar
1 tin nenas dalam tin (di cincang kasar)
3/4 cup walnut (cincang kasar)
1 cawan kelapa parut kering

Cara-cara
1. Tapis semua bahan kering dalam satu mangkuk.
2. Dalam mangkuk adunan kacau gula , telur dan minyak mengunakan wooden spoon sampai sebati selama 5 minit.
3.Masukkan bahan kering tadi sedikit demi sedikit dan dia gaul sebati setiap kali masukkan bahan2 kering tadi.
4. Kemudian masukkan carrot, walnut, nenas dan juga kelapa parut kemudian gaul sehingga sebati..(perahkan jus daripada lobak merah dan juga nenas)
5. Tuang dalam loyang yang telah dia griskan dengan butter dan kemudian ditabur dengan tepung, bakar selama 60 hingga 90 minit dengan suhu 180 degree..



Untuk topping kek nie nenek pakai topping crean cheese frosting  dengan kelapa parut yang diwarnakan dengan color oren..ada kisah jugak time nk decorate nie..plann asal nk buat heart shape kat tengah tuh..heart tu color oren tu la kan.. tapi disebabkan kakak nenek tak sabar sangat nk makan time kek tgh panas tu terus letak topping cream cheese mmg cair terus la kan...so nak cover line bantai la letak kelapa parut seluruh kek..comot ja tengokk kek nie...
so untuk bahan2 cream cheese frosting

- 250 g cream cheese
-100g butter 
- 3 tbsp icing sugar

Mix semua bahan diatas sehingga gebu jika terlalu berat adunan nie tambahkan sedikit susu..




2 comments:

cik bai said...

nenek.. nak sikit!!

Nenek Wanie said...

cikkk baiii cepat bukak pintu rumah nk bg sikit nie...=))