you are lucky number~~

free counter

Saturday, 24 March 2012

Ikan Bakar bersambal


Assalamualaikum readers
harinie nk share resepi ikan bakar bersambal
resepi nie sesuai untuk semua jenis ikan tapi nenek pakai ikan kembung ja maklumla student kan melampau nk makan ikan mahai2..=) 
nk buat ikan bakar nie tak payah susah-susah kena asap kena arang kena api
resepi nie bakar atas pan dan hasil dia lebih kurang saja dengan hasil bakar atas arang tu..
jom check out resepi

BAHAN-BAHAN

Ikan **jenis apa on tak kisah, nenek pakai ikan kembung 9 ekor**
daun pandan
7 biji cili kering
1 batang serai
4 biji bwang merah kecil
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan air asam jawa
1 sudu besar serbuk kurma
garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA

1. Bersih dan kelarkan ikan kemudian basuh dan toskan
2. Blender semua bahan-bahan diatas kecuali daun pandan dengan ikan.
3. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang di blender tadi sehingga agak kering dan tambah garam gula secukupnya.
4. Gaulkan bahan-bahan yang dikisar tadi pada ikan kemudian balut dengan daun pandan  untuk terbitkan aroma, nak pastikan daun pandan tu tidak terbuka semasa membakar cucuk dengan lidi sikit..kemudian perap selama 10-20 minit.
5. Lepas tu boleh bakar atas pan yang di gris dengan sedikit minyak, balik-balikkan ikan hingga mencapai tahap yang dikehendaki..
6. Bila dah siap boleh hidangkan bersama nasi panas dan juga air asam...SEDAPPP!!!

 Yang nie rupa ikan sebelum bakar..perapkan dia selama 10-20 minit..


Normal la daun pandan tu tercabut2 time dok alih ikan...=DD

selamat mencuba

3 comments:

Anonymous said...

weh.bila hang nak masak utk aku.lapaq neh.

Nenek Wanie said...

lama dah haihhh...haahaa mai bg ikan aku tlong bakaq kat hg...

Anonymous said...

ok.tgu cuti sem aku wt knduri kat umah hang.ahaqs.