you are lucky number~~

free counter

Saturday, 24 March 2012

Ikan Bakar bersambal


Assalamualaikum readers
harinie nk share resepi ikan bakar bersambal
resepi nie sesuai untuk semua jenis ikan tapi nenek pakai ikan kembung ja maklumla student kan melampau nk makan ikan mahai2..=) 
nk buat ikan bakar nie tak payah susah-susah kena asap kena arang kena api
resepi nie bakar atas pan dan hasil dia lebih kurang saja dengan hasil bakar atas arang tu..
jom check out resepi

BAHAN-BAHAN

Ikan **jenis apa on tak kisah, nenek pakai ikan kembung 9 ekor**
daun pandan
7 biji cili kering
1 batang serai
4 biji bwang merah kecil
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan air asam jawa
1 sudu besar serbuk kurma
garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA

1. Bersih dan kelarkan ikan kemudian basuh dan toskan
2. Blender semua bahan-bahan diatas kecuali daun pandan dengan ikan.
3. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang di blender tadi sehingga agak kering dan tambah garam gula secukupnya.
4. Gaulkan bahan-bahan yang dikisar tadi pada ikan kemudian balut dengan daun pandan  untuk terbitkan aroma, nak pastikan daun pandan tu tidak terbuka semasa membakar cucuk dengan lidi sikit..kemudian perap selama 10-20 minit.
5. Lepas tu boleh bakar atas pan yang di gris dengan sedikit minyak, balik-balikkan ikan hingga mencapai tahap yang dikehendaki..
6. Bila dah siap boleh hidangkan bersama nasi panas dan juga air asam...SEDAPPP!!!

 Yang nie rupa ikan sebelum bakar..perapkan dia selama 10-20 minit..


Normal la daun pandan tu tercabut2 time dok alih ikan...=DD

selamat mencuba

Tuesday, 6 March 2012

Grilled Chicken Chop


Actually nie enrty yang tergendala..
dah lama buat grilled chicken chop nie time cuti maulidurasul hari tu kalau tak silap..tapi sebab busy plus broadband slow malas nak update..harinie baru rajin nak update...wee~~
Untuk sauce dia nenek buat mushroom balckpaper sauce..

..RESEPI.

Bahan Untuk Merinate

3 keping dada ayam
1 kiub pati ayam knorr
2 tbsp sos tiram
1/2 cup sos lada hitam maggi
3 ulas bwang putih (tumbuk halus)
3 ulas bawang merah (tumbuk halus)

Cara-cara

1. Lumurkan semua bahan-bahan pada kepingan dada ayam.
2. letak dalm bekas tertutup simpan dalam peti ais selama 1-2 jam..
3. Lepas perap boleh la grilled atas pan..nenek letak 1 sudu besar butter keliling ayam time grilled.pastu balik -balikkan sehingga ayam masak.

Bahan (Mushroom Blackpaper Sauce)

1/2 botol blacpaper sauce manggi
1/2 tin button mushroom (hiris)
1 cawan susu segar
2 tbsp butter
2 ulas bwang putih (cincang)
garam secukup rasa
kicap jika perlu

cara-cara
1. Panaskan pan kemudian masukkan butter biar hingga cair then tumis bwang putih hingga naik bau dan sedikit garing.
2. tuangkan blackpaper sauce dan susu segar gaul sekata dan biarkan mendidih sekejap.
3. Masukkan button mushroom, jika kuag pekat tambah susu atan air.
4. Sesuaikan rasa dan warna sauce dengan tambah garam ataupun kicap untuk bg gelap sikit sauce tu.
5. Bila semua dah oke bole tutup api dan hidangkan..

Bahan Coleslow

1/2 biji kubis (hiris halus)
1 biji carrot (diparut)
1/2 cawan mayonis
1/4 cawan susu segar (kalau terlalu cair kurangkan susu)
1 tsp cuka
gula dan garam secukup rasa

cara-cara

Campukan semua bahan-bahan sehingga sekata
 dan simpan dalam bekas tertutup kemudian letak dalam peti ais..
sedia di hidangkan...



Orange Muffin


Assalamualaikum readers dah lama rsanya tak update blog..
i've undergoes hectic life this semester and now is the midsem break..yay!!
i can reload my energy to face final exam next month starting from now..*sigh*
Oke forget about that..
harinie nak updates pasal Orange Muffin resepi asal dari buku 
'FOOD LOVERS - Cupcakes & Delecious Bake'



nenek tak recomend sgt untuk try resepi nie sbb muffin dia padat sgt..
myb salah enek kot..tapi kalo sekali lagi buat nak kurangkan tepung dia
separuh ja..maybe oke..=D
JOM CHECK OUT RESEPI

Bahan-bahan

75 g butter melted
1 biji telur (lightly beat)
3/4 cup plain yogurt
1 orange (juice and finely grated zest)
250g all purpose flour (plain)
1 tbsp baking powder
150g sugar

Cara-cara

1. Panaskan oven 180 degree calcius.
2. Campurkan butter, gula, telur, yogurt, orange juice dan juga zest dalam mangkuk adunan.Kacau sebati.
3. Dalam bekas lain ayakkan tepung dan juga baking powder.
4. Kemudian campurkan sedikit demi sedikit tepung kedalam mangkuk adunan yang berisi semua bahan basah tadi. Gaul sebati..
5. Sendukkan adunan kedalam cawan cupcakes.Kemudian bakar selama 25 minit sehingga keemasan.
6. Keringkan atas ridai kek selama 5 minit.


satu adunan nie bole buat 10 cawan muffin...

**sorry kalau ada ayat tunggang-langgang dan susah nak paham..i'm really bad in writting **