you are lucky number~~

free counter

Wednesday, 10 September 2014

Daging Salai Masak Lemak





Assalamualaikum Readers,

Today was a lovely sunny day. Sun bright like a diamond gittew..I went to carboot just to waste my time but I bought a bouquet of roses and a vase too. Both of it only cost 1.50 £!!!  Yeah I'm just an ordinary girl who loves red roses and feeling like a witch holding the rose with bleeding from my mouth.. hahahah okay dah gila merapu. Lupa nak cerita tadi time p carboot beli la jacket condition elok cantik menarik dan tertarik la brand new look. Tengok-tengok time balik rumah rupanya jacket tu kulit babi. Tak pasal kena jual kat Ebay tapi sapa-sapa kalau nak mohon pm saya..hahahah Hari ni nak share resepi Daging Salai Masak Lemak. Lama dah nak makan finally dapat juga buat sebab dalam freezer still ada balance daging beli haritu.



Resepi

400gm daging
1 batang serai
7 biji cili padi
1 keping asam gelugur
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 cawan santan
2 biji cili merah
Minyak untuk tumis

Cara-cara

1. Daging tu potong agak-agak tebal dia dalam 1cm lepas tu lumur minyak dan garam. Bakar dalam oven suhu perlahan dalam 130 degree celcius selama 30 minit. Saya suka daging garing sikit so lama sikit bakar dia. Kemudian hiris nipis.

2. Tumis cili padi(diketuk),serai(diketuk), kunyit, cili merah(diketuk) sehingga naik bau. Kalau ada daun kunyit boleh letak jugak lagi sedap bau dia. Tapi saya malas nak beli daun kunyit so tak letak.

3. Masukkan santan bersama daging salai dan asam keping kemudian masak sehingga santan tadi pecah minyak. Lepas tu sesuaikan rasa dengan tambah garam dan gula secukupnya.

4. Siap! Jom makan dengan nasi panas-panas.



Juadah untuk lunch harini. Kadang-kadang bunga rose tu boleh buat ulam kalau ada sambal belacan la..hahahaha

Bye till we meet again.

Wanie


No comments: