you are lucky number~~

free counter

Tuesday, 30 June 2015

Kari Kepala Ikan Mamak Style - Ramadhan 12

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan,


Entry throwback!!!! Tudiaaa baqhang kepala ikan Sea bream. Serius aku taktau nama Melayu sea bream nie apa sebab bila beli kat tesco dia label seabream. Murah ja ikan kat UK nie sekor 2 pound and dia tak kira kilo. Ikan salmon paling mahal tapi still affordable la. Aku tak suka sangat salmon sebab bila makan banyak-banyak jadi muak. Pengalaman puasa 19 kat Uk aku rasa seronok ja, tak dak la letih sangat pon maybe sebab cuaca dia kot yang panas-panas manja. Nanti kat entry lain aku cerita pengalaman puasa 19 jam okay. Jom kita layan resepi Kari Kepala Ikan Mamak style nie dulu. Sebenarnya aku bukan tahu makan kepala ikan sangat pon tapi teringin tengok dia menarik sangat makanyaa kepala aku bagi kat kawan aku buat berbuka aku makan badan ikan. So tukar la jadi resepi Kari Ikan orang kedah panggil Gulai Ikan.

RESEPI

Bahan-Bahan
1 Ekor ikan Sea Bream - selalunya orang guna ikan merah boleh jenahak boleh
3 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu kecil serbuk cili
2 tangkai daun kari
4 biji bawang merah kecil (Mayang)
2 biji bawang putih (Mayang)
1 biji bawang besar - blender
Kacang bendi - agak2 la
2 biji tomato belah 4
1 cawan air asam jawa - anggaran dia asam jawa sebesar 50 sen larut dalam air
2 sudu besar santan pekat
4 Sudu besar minyak untuk menumis
Garam & gula secukupnya

Cara-cara
1. Larutkan serbuk kari dan serbuk cili jadikan paste dan ketepikan.
2. Panaskan minyak kemudian tumis daun kari sampai naik bau, kalau ada tangkai daun kari jangan buang tu yang bagi aroma kari lebih. Kemudian masukkan paste kari berserta sedikit air dan masak sehingga pecah minyak
3. Lepas dah pecah minyak masukan air asam jawa dan bawang besar yang di blend tadi biar hingga mendidih.
4. Kemudian masukkan ikan, kacang bendi dan tomato. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan hingga mendidih dan kurangkan mengacau sebab tak nak isi ikan pecah.
5. Bila dan mendidih dan ikan dah masak masukkan santan pekat dan biarkan mendidih sekali lagi, tutup api sedia di hidang.

Haritu aku buka puasa dengan Kari Ikan, sayur goreng dan sambal belacan.Untuk kuih aku buat karipap tapi kulit dia roti wholemeal. ALHAMDULLILAH kenyang la untuk haritu.

Sayur campur goreng

Karipap kulit roti wholemeal


No comments: