you are lucky number~~

free counter

Tuesday, 30 June 2015

Nasi Kerabu Merah Jambu - Ramadhan 13

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan,



Pejam celik pejam celik dah 13 hari dah kita puasa. Harini aku baru rasa rajin sikit nak update blog. Sebenarnya banyak sangat resepi- resepi yang dah try tapi belum update lagi dalam blog. Sekarang current status aku tengah tunggu hari nak graduation. Yeyyyyy!!!! Result keluar esok cuak jugak sebenarnya. Rasa macam sekejap sangat stayed kat UK nie. Nanti balik Malaysia mesti rindu UK.

Okay harini nak share resepi Nasi Kerabu. Housemate aku heran haritu dia kata kenapa orang kedah tapi pandai buat nasi kerabu. Tak semestinya orang kelantan ja pandai buat nasi kerabu kita kan hidup bermuafakat (cehh tiba2). Resepi nie aku dapat time study diploma dulu, first time buat dengan Yana kat rumah Fair Park time tu aku jadi assistant ja tolong tumbuk-tumbuk bahan. Yana orang Kulim bukan orang Kelantan jugak harap maklum. Rasanya dia dapat resepi dari Halim kawan kelas aku jugak. Halim orang kelantan dia ada bg Blog sorang nie katanya resepi sama macam mak dia buat. Tapi serius la SEDAP and simple ja cara buat dia.

Aku rasa benda wajib yang jadikan dia nasi kerabu tu sambal kelapa dia tu. Aku malas nak tumbuk lumat maka hasil dia tak sehalus macam kedai tapi kira cincai la sendiri nak makan ja pon.


Bahan-bahan untuk Sambal Kelapa Ikan
300 g Kelapa parut- agak2 ja banyak mana nak buat
2 Batang Serai 
5 biji bawang merah kecil - depends la lagi banyak lagi wangi
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
2 ekor ikan kembung rebus - aku buat pakai seabream UK xdak ikan kembung
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara
Actually sukatan dia tak fix pon boleh ja ubah-ubah ikot banyak mana nak buat.
Goreng kelapa parut sampai dia berubah warna jadi perang lepastu tumbuk or blend sampai dia jadi serbuk2 halus. Tumbuk semua bahan-bahan sampai hancur dan gaul semua sekali kemudian perasakn dengan garam dan gula.


Bahan-bahan untuk sambal tumis
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
1 inci belacan
1 batang serai -ketuk

100 ml santan - aku guna 2 senduk kecil
air asam jawa - besar duit 50 sen lepastu larut dalam 100 ml air
Budu sikit - aku tak letak
Gula & garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara
Blend cili kering, bawang besar dan belacan. Kemudian tumis bahan blend tadi serta serai, masak sampai pecah minyak. Lepastu masukkan santan masak lagi sampai santan pulak pecah minyak. Lepastu masukkan air asam jawa, gula dan garam. Kacau selalu sampai sambal tumis jadi pekat. Rasa sambal tumis untuk nasi kerabu nie mesti ada rasa manis, lemak dan masam.

Lauk-lauk yang orang selalu makan dengan nasi kerabu
- Daging bakar
- Telor masin
- Solok lada
- Ikan goreng celup tepung
- Ayam goreng or bakar
- Ulam-ulam
-Keropok

Nasi kerabu aku moden sikit ulam-ulam dia, aku pakai carrot, timun dengan kubis. Susah la nak cari bunga kantan bagai tu. Lepastu makan dengan ayam bakar madu. Aku lumur ayam dengan garam kunyit dan madu. Lepastu biar dia dalam oven. Simplee ja resepi nie, bagi aku yang penting dalam nasi kerabu Sambal Kelapa Ikan dengan Sambal tumis. Tu component penting. Ya Allah rindunya nasi kerabu bazar ramadhan depan UO Ipoh dengan nasi kerabu bazaar Stadium Darul Aman.

Bye selamat mencuba dan semoga segala amalan kita diterima Ramadhan nie.








No comments: